Film Izlet med tremi finalisti za nagrado Bauer – film leta

05. julij 2012
Na filmskem festivalu v Motovunu (27. julij - 1. avgust) bodo letos že tretjič podelili nagrado Bauer.

 

Za nagrado v višini 15.000 evrov se bosta ob slovenskem filmu potegovala še srbski film Klip režiserke Maje Miloš, letošnje zmagovalke filmskega festivala v Rotterdamu in hrvaški film Ljudožerec vegetarijanec  režiserja Branka Schmidta,  ki je imel mednarodno premiero na pravkar minulem moskovskem filmskem festivalu.

Nagrado Bauer podeljujejo  najboljšemu filmu iz regije. Letos se je v izbor za nominirance uvrstilo 12 filmo, žirija uveljavljenih filmskih ustvarjalcev je glasovala za tri finaliste,  med katerimi bodo izbrali tudi nagrajenca.

Po uspešni predstavitvi v sekciji  desetih režiserjev po izboru revije Variety na filmsken festivalu v Karlovih Varih, ki se bo zaključil v soboto, je Nejca Gazvodo že razveselila še ena dobra novica,  ki potrjuje uspešen prodor njegovega režijskega prvenca.

Na festivalu v Karlovih Varih je sekcija filmov po izboru Varietyja izjemno priljubljena pri mladem občinstvu, ki sestavlja večino festivalskega občinstva. V festivalskem časopisu so 1. julija , ob predstavitvi filmov iz sekcije, objavili fotografijo iz filma Izlet in ob  njej zapisali:«Vročina in napetost naraščata v Izletu slovenskega režiserja Nejca Gazvode«. Po projekciji v nabito polni dvorani je sledil pogovor z režiserjem, ki ga je vodila Alissa Simon, kritičarka Varietyja, ki je film Izlet videla že na svetovni premieri lanskoletnega festivala v Sarajevu. V festivalskem časopisu z dne 2. julij, je v rubriki »kritiki priporočajo«, angleški kritik Phillip Bergson, med štirimi filmi iz festivalskega programa izpostavil tudi Izlet in med drugim zapisal: »To je super slovenski trikotnik, ki ga odlično odigrajo mladi igralci.« V Istem dnevniku so pri  slikovnem pregledu dogodkov iz prejšnjega dne, objavili tudi fotografijo Nejca Gazvode, » ki je pripeljal Izlet v Karlove Vare.«

Variety in European Film Promotion, edina evropska promocijska organizacija, ki sta soorganizatorja programske sekcije desetih režiserjev in čigar član je tudi Slovenski filmski center, so za predstavljene evropske avtorje 2. julija pripravili tiskovno konferenco in kasneje tudi druženje s filmskimi profesionalci iz celega sveta, ki so se zbrali na 47. izdaji najpomembnejšega filmskega festivala v vzhodni Evropi.