Nejc Gazvoda med desetimi režiserji v Karlovih Varih

17. junij 2012
»Pričakuje se nepredvidljivo, izjemnost je pravilo.« To je geslo za izbor desetih evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto

Med desetimi režiserji je bil letos izbran tudi Nejc Gazvoda, avtor prvenca Izlet. Filmi iz prestižne sekcije, ki se letos že petnajsto leto  predstavlja v Karlovih Varih, bodo na sporedu 1. In 2. julija.
Ob Nejcu Gazvodi in Izletu se bodo predstavili še režiserji iz Finske, Norveške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Danske, Nizozemske, Španije in Islandije. Pri finskem filmu Iron Sky, režiserja Tima Vuorensola,  lahko zabeležimo še en slovenski prispevek: glasbo v filmu, ki so jo napisali Laibach.

Za izbrane režiserje bodo organizirani intervjuji,  srečanja s pomembnimi evropskimi filmskimi profesionalci in tudi z navdušenim festivalskim občinstvom.
Izbor filmov in režiserjev je pripravila Alissa Simon, filmska kritičarka revije Variety, ki si je Izlet ogledala na svetovni premieri lanskoletnega tekmovalnega programa v Sarajevu.
Potem je film prepotoval kar nekaj festivalov na vseh celinah in si že pridobil 7 mednarodnih nagrad. Uvrstitev filma na festival v Karlovih Varih, enega najpomembnejših filmskih dogodkov v srednji in vzhodni Evropi, je za Izlet prav gotovo »pika na i« po enoletnem uspešnem festivalskem popotovanju.
Ob Varietyju je soorganizator festivalske sekcije tudi EFP (European film Promotion), katere član je Slovenski filmski center. Članice, ki imajo film na sporedu, dogodek tudi finančno podprejo in s tem režiserjem omogočijo optimalne predstavitve.
Izlet je drugi slovenski film, ki  ga  bodo prikazali v Varietyjevi sekciji na festivalu v Karlovih Varih. Prvič je bil slovenski film izbran leta 2005, ko je Varietyjeve kritike navdušil film Predmestje, filmski prvenec Vinka Möderndorferja.

V Karlove Vare pa so povabili še enega slovenskega režiserja – Olma Omerzuja, čigar film Mlada noč, ki je nastal v češko- slovenski koprodukciji, bo prikazan v programu Češki filmi 2011 -2012, sredi julija pa bo film imel svojo ameriško premiero na festivalu v Los Angelesu.

 

Več na:
http://www.efp-online.com/en/news/2012/2012_06_14_karlovy_vary.php

http://www.kviff.com/en/news/