Arheo najboljši film v Innnsbrucku

10. junij 2012
Film Arheo Jana Cvitkoviča je zmagovalec 21. mednarodnega filmskega festivala v Innsbrucku. Očiščena vizualna poezija Arhea je navdušila mednarodno žirijo. Nagrada, ki jo poklanja pokrajina Tirolska, je vredna 5000 EUR.

Žirija v sestavi Piotr Jaxa, snemalec in fotograf iz Poljske (med drugim je delal z Krzysztofom Kieslowskim, Krzysztofom Zanussijem, Andrzejem Wajdo, Maximilianom Schellom, Mitkom Panovom), Michela Occhipinti, režiserka iz Italije (njen film Letters from the Desert – Eulogy to Slowness /Pisma iz puščave – hvalnica počasnosti je bil zmagovalec 20. festivala v Innsbrucku) in Seraina Rohrer, direktorica filmskega festivala Solothurn, je glavno nagrado v kategoriji mednarodnih filmov utemeljila z: "Režiser Jan Cvitkovič prikazuje svet treh osamljenih posameznikov - ženske, moškega in otroka . Raziskuje osnove človeškega obstoja, narave. Meditativen pristop, ki sledi motu, da je manj več, daje filmu izredno izrazno moč. Pogumen film.«
Archeo je lani na FSF/Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade: za najboljši film festivala, za režijo in za fotografijo.

Iz Innsbrucka film potuje na Cinema City International Film Festival (16. - 23. junij) v Novi Sad, Srbija, na katerem bodo prikazali tudi film Lahko noč, gospodična Metoda Pevca.
V mesecu juliju bodo Arheo prikazali na Revelation Perth International Film Festival (5. - 15 julij), Avstralija, kjer so pri opisu filma zapisali, da je »Arheo klasični primer moči in energije, ki jo oddajajo filmi z inspiracijo.«

 

http://www.revelationfilmfest.org/go/films/features/archeo-archeu