Na zagrebškem Animafestu tudi slovenski filmi

28. maj 2012
Na 40. mednarodnem festivalu animiranih filmov Animafest, ki bo v Zagrebu od 29. maja do 3. junija, bodo predvajali tudi več slovenskih filmov, predvsem v programu za otroke.

Filma Koyaa lajf je čist odbit Kolje Sakside in Egon Klobuk Igorja Šinkovca bosta tekmovala v otroškem programu, Miha Šubic pa s svojim filmom Last Lunch med filmi za najstnike nad 14 let. Kot je povedal programski svetovalec festivala Igor Prassel, bodo pripravili tudi posebno izobraževalno interdisciplinarno razstavo za otroke Neverjetni Koyaa, na kateri bodo predstavili proces izdelave lutke Koyaa iz Saksidovega filma.
Film Koyaa je bil uvrščen že na več kot 35 mednarodnih festivalov po celem svetu. Pred kratkim je film gostoval še na festivalih v Franciji (Cine - Jeune, Saint Quentin), Italiji (Verona Film Festival, Verona) in Kanadi (Freeze Frame, Winnipeg), ter Seattle International Film Festival.

Na Animafestu, ki letos praznuje 40. obletnico obstoja, bodo sicer posebno pozornost posvetili otrokom. Kot je dodal Prassel, je 33 filmov za otroški program izbirala psihologinja medijev iz Ljubljane Martina Peštaj, ki je filme razdelila na več kategorij, glede na starost otrok. Vsak program vsebuje med pet in deset kratkih filmov, otroci pa bodo na koncu določili, kateri so najboljši.

V posebnem programu Evropske televizijske nadaljevanke bodo predvajali risanko Medved Bojan: V cirkusu, ki ga je leta 1985 v produkciji Vibe Filma režiral Branko Ranitović. Medved Bojan bo tako v družbi Profesorja Baltazarja, Gustava, La linea, Krtka, Loleka in Boleka ter dvojčkov Pat in Mat iz nadaljevanke A je to.

Poleg programa za nostalgike in vrstnike festivala so pripravili tudi program glasbenih spotov Kino za ušesa.

Prassel, ki bo na Animafestu predstavil svojo knjigo Filmografija slovenskega animiranega filma, je še poudaril, da je letošnji glavni filmski program eden najboljših v zadnjih letih. Na razpis se je prijavilo 824 filmov, v programu pa jih bo 32. Med njimi je tudi japonska risanka Veliki zajec Acušija Vade, ki je dobila srebrnega medveda na letošnjem festivalu v Berlinu. Močno so zastopani tudi kitajski filmi, manjkalo pa ne bo niti znanih evropskih avtorjev, kot so Georges Schwizgebel, Rosto in Evert de Beijer.

Animafest bo potekal na več prizoriščih v Zagrebu. V spremljevalnem programu bodo med drugim predvajali vse dozdajšnje zmagovalne filme. Festivalsko nagrado za življenjsko delo pa bodo podelili japonskemu umetniku Joju Kuriu.