Slovenski filmi v Cannesu 2012

11. maj 2012
Od 16. do 27. maja bo v Cannesu potekal 65. mednarodni filmski festival. Ob filmskem festivalu bo že 53. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center deveto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Letos se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi tretjič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Cipra, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.
Slovenski del paviljona bo tudi letos stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma.


Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal dve svetovni premieri: Šanghaj, drugi celovečerni film režiserja Marka Naberšnika, v produkciji Arsmedia ter Nahrani me z besedami, prvi celovečerni film režiserja Martina Turka, v produkciji Bela film.

Na sejmu bosta prikazani tudi slovenski koprodukciji, ki sta premiero doživeli na Berlinalu: Mlada noč slovenskega režiserja Olma Omerzuja (češko-slovenska koprodukcija) in Ženska, ki si je otrla solze režiserke Teone Mitevske (makedonsko-slovensko-nemška koprodukcija). Prikazan pa bo tudi hrvaško-slovenski film Nočne ladje režiserja Igorja Mirkovića, kjer v eni izmed glavnih vlog nastopa legendarni slovenski igralec Radko Polič.

 

Po nekaj letih imamo v Cannesu ponovno slovenskega producenta v projektu European Film Promotion,  ki nosi naslov »Producers on the move«. Aleš Pavlin iz produkcijske hiše Perfo je četrti slovenski producent, ki bo v Cannesu med 19. in 22. majem, v skupini 25 perspektivnih in dinamičnih producentov iz cele Evrope, spoznaval svoje kolege in ostale pomembne filmske ustvarjalce, ter jih prepričal s svojim dosedanjim delom in tudi novim projektom. Aleš Pavlin je lahko postal »producent na potezi«, ker je njegov produkcijski celovečerni prvenec Izlet, doživel odličen sprejem na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih. Slovenski filmski center oz. pred njim Filmski sklad je član European Film Promotion, edine evropske filmske promocijske organizacije, od leta 2005.


Scripteast je scenaristična razvojna delavnica za pisce iz srednje in vzhodne Evrope, ki izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer izberejo in nagradijo najboljši projekt. Letos se je med dvanajst projektov uvrstil tudi slovenski projekt Eho, scenarista in režiserja Blaža Kutina in koscenaristke Rolande Rebrek.


Short Film Corner je profesionalna platforma za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti največjemu krogu ljudi iz celega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film in njegovi ustvarjalci. Letos bo Slovenijo zastopala mlada, neodvisna skupina Filmsko društvo Film Factory  iz Maribora, ki bo predstavila svoja dva najnovejša kratka filma. Gonilna sila društva so Mitja Mlakar, Mojca Pernat, Robert Ribič in Miha Šubic.


V četrtek, 17.  maja pa se bo v paviljonu že tradicionalno predstavil Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera, ki bo obeležil slovenski dan.

 

Več na:

www.efp-online.com

http://www.filmfactory.si/

http://www.scripteast.pl/35.html