Filma Mlada noč Olma Omerzuja in Obisk Miha Mazzinija nagrajena

10. maj 2012
Skoraj istočasno sta filma Mlada noč in Obisk prejela nagradi na dveh koncih sveta: v Nemčiji in Los Angelesu. Za oba filma sta to prvi mednarodni nagradi.

Na filmskem festivalu Neisse v Nemčiji je Mlada noč v nedeljo, 6. maja prejela glavno nagrado. Filmski festival, ki poteka deveto leto zapored, predstavlja avtorje iz Češke, Poljske in Nemčije. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da nagrajuje Omerzuja za njegov pogum, da odstopa od konvencionalnih metod pripovedi in predstavi zgodbo brez sentimentalnosti in senzacionalizma. Dodali so, da gre za kompleksno komorno delo s suverenim igralskim nastopom, ki minimalizira vse in se osredotoča na to, kar je bistveno.

 Film je začel distribucijo po čeških kinematografih 29. marca, pred tem pa je bil prikazan v tekmovalnem programu festivala Febiofest. V okviru festivala Febiofest je imel film 1. aprila premiero na Slovaškem, kjer ga bo v kinematografe distribuirala Asociacija slovaških filmskih klubov. Film bo prav tako distribuiran v kinematografih po Nemčiji, Avstriji in Švici. V Sloveniji si bomo film lahko prvič ogledali novembra na festivalu Liffe, temu pa bo sledila distribucija v kinematografih.  

Film  Mlada noč (Příliš mladá noc), ki je nastal v češko – slovenski koprodukciji, je bil premierno prikazan na letošnjem berlinskem festivalu Berlinale.

 

Pisatelj, režiser in scenarist Miha Mazzini je v ponedeljek, 7.maja, ob zaključku Filmskega festivala jugovzhodno evropskega filma - SEEFEST (South East European Film Festival) v Los Angelesu za film Obisk prejel nagrado za najboljši kratki film. Nagrado si je  delil z madžarskim režiserjem Orsyjem Nagypalom, ki je slavil s filmom Cold Shower.
Film Izlet je na 14.Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado za najboljši kratki film.

Več na:

http://www.neissefilmfestival.de/