Za slovenske filme intenziven in zanimiv mesec april

13. april 2012
Po uspešnem zaključku retrospektive slovenskega filma, ki je marca potekala v Beogradu, bo v aprilu potekala druga retrospektiva slovenskega filma v letu 2012. Tokratna bo potekala v okviru 13. mednarodnega filmskega festivala v italijanskem mestu Lecce (17.–21. april), ki nosi podnaslov »festival evropskega filma«.

Festival že nekaj let predstavlja kinematografije iz mediteranske regije. Za slovensko predstavitev so bili izbrani filmi, ki že imajo italijanski prevod. Nastal je zanimiv izbor prvencev, ki pokrivajo začetek »novega slovenskega filma«, njegov vzpon, in se zaključi s koncem prvega desetletja, ki je prineslo obete za drugi val novega slovenskega filma. Občinstvu festivala v Lecceju se bodo predstavili naslednji filmi: Ekpres Ekpres, režiserja Igorja Šterka (1997),V leru, režiserja Janeza Burgerja (1999), Slepa pega, režiserke Hanne Slak (2002), Šelestenje, režiserja Janeza Lapajneta (2002), Oča, režiserja Vlada Škafarja (2010). Filme bo predstavila Nerina T.Kocjančič s Slovenskega filmskega centra, ki bo na festivalu tudi članica mednarodne žirije. Ta bo enemu izmed desetih filmov v tekmovalnem programu podelila zlato oljko.
Na festivalu predstavijo tudi »osebnost evropskega filma«, ki bo letos Emir Kusturica. Pokazali bodo deset filmom kontroverznega režiserja, med katerimi bo tudi integralna verzija filma Underground (1985) v dolžini 312 minut.

Film Oča pa se bo skoraj istočasno predstavil tudi filmskemu občinstvu v New Yorku. To bo severno- ameriška premiera igranega prvenca Vlada Škafarja, ki je svojo pot uspešno začel septembra 2010, ko se je kot prvi slovenski film uvrstil v prestižno sekcijo teden kritike, ki poteka v sklopu beneškega filmskega festivala. Tokrat se bo Oča predstavil v družbi 25 najboljših evropskih filmov z letnicami 2008 – 2011. Dogodek poteka od 11. do 22. aprila na treh različnih lokacijah, film Oča pa bo na sporedu zadnji dan prireditve, ki nosi naslov Dissapearing Act 4. Prireditev podpirajo različni kulturni centri evropskih držav v New Yorku.

Film Kruha in Iger režiserja Klemna Dvornika se je v mesecu marcu premierno odvrtel na festivalu v francoskem mestu Aubagne (9. – 14. marec). Saša Pavček, glavna igralka v filmu, je na festivalu prejela posebno pohvalo francoskega igralca Rufusa, ki je bil član mednarodne žirije. Rufus je svoji tridestletni igralski karieri nastopil v številnih stranskih vlogah in se preizkusil v različnih žanrih.  Kruha in iger so označili kot film »pri katerem se pod videzom parodije skriva nostalgija.«          
Med 19. in  29. aprilom pa bo Dvornikov film predvajan na  18. mednarodnem filmskem festivalu v Bradfordu (Velika Britanija). Tokrat je bil izbran v tekmovalni program šestih prvencev. Ostalih pet filmov prihaja iz Romunije, Bolgarije, Islandije, Nemčije in Španije. Med njimi sta bolgarski film Avé in islandski film Vulkan, ki sta bila predvajana na zadnjem festivalu v Cannesu.
Ob posebni pohvale Saši Pavček v Aubagnu, pa sta v marcu priznanja dobila še dva filma: Izlet Nejca Gazvode je prejel posebno priznanje žirije na festivalu v Clevelandu, dokumentarni film V letu hip hopa režiserja Borisa Petkovića pa je na festivalu dokumentarnega rock filma, ki poteka v Vinkovcih in na Reki, prejel nagrado za najboljši film v regionalni sekciji.

 

http://festivaldelcinemaeuropeo.it/en
http://new-york.czechcentres.cz/program/event-details/disappearing-act-iv/
http://www.nationalmediamuseum.org.uk/bradfordinternationalfilmfestival