Film Slovenka se prikazuje po celem svetu

30. marec 2012
Slovenka, celovečerni igrani film Damjana Kozoleta, ki je premiero doživel leta 2009 na Sarajevo Film Festivalu, se že skoraj tri leta intenzivno predvaja takorekoč po celem svetu.

 Film so za kinematografsko distribucijo odkupili distributerji iz več kot tridesetih držav, prikazan pa je bil tudi na preko sedemdesetih filmskih festivalih, med njimi tudi tako uglednimi, kot so Toronto, Rotterdam, Pusan, Palm Springs.

 Film je imel v minulem tednu kar dve premieri, hkrati pa je ta mesec v Franciji, kjer je imel kino distribucijo lani, izšel tudi na DVD-ju. Z redno kinematografsko distribucijo je začel v Brazilji, kjer ga distribuira Tucuman Distribuidora, v torek pa je imel hrvaško premiero v zagrebškem kinu Europa. Na premieri so bili številni kulturniki, ki so bili nad filmom, ki je tudi hrvaška koprodukcija, navdušeni. Ugledni hrvaški kritik Nenad Polimac je za Jutarnji list zapisal, da »Slovenka zagotovo spada med najboljše filme zadnjega desetletja, ki so nastali v regiji«.

 Film, ki si ga je ob premiernem predvajanu v Sloveniji ogledalo 20.000 gledalcev, je v tujini požel odlične ocene. Za ameriški Moving Pictures Magazine je Slovenka »nepozabna meditacija o kapitalizmu«; Variety piše, da je glavna junakinja »ena najbolj hladnokrvnih lepotic, ki so kdajkoli zasijale na srebrnem platnu«,  Daily Film Dose, da gre za »močan, mračen, prelepo narejen in izjemno odigran film, ki ti zlomi srce«; francoski Le Figaro pravi, da gre za »odličen film, pravi mali biser, ki ga je treba videti«, L'Humanite, da »film odlično spaja družbeno in intimno stvarnost in da gre za film posebne lepote«, hrvaški Vjesnik pa je Slovenko označil za »izjemen film«.

 Slovenka je bila do zdaj uspešno kinematografsko predvajana v ZDA, Kanadi, na Japonskem, Tajvanu, Mehiki, Argentini, Franciji, Španiji in številnih drugih evropskih državah, čakajo pa jo še premiere v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstriji.

 Slovenka, celovečerni igrani film Damjana Kozoleta, ki je premiero doživel leta 2009 na Sarajevo Film Festivalu, se že skoraj tri leta intenzivno predvaja takorekoč po celem svetu.Film je na festivalu v Parizu 2010 prejel nagrado občinstva, glavna igralka Nina Ivanišin pa ja za svojo vlogo dobila več mednarodnih nagrad.

Film ima danes, v petek 30. marca premiero tudi v Brazilji, kjer ga distribuira Tucuman Distribuidora. O prvem slovenskem filmu v zgodovini, ki bo na rednem sporedu v brazilskih kinodvoranah, so se razpisali številni mediji, najbolj popularen filmski blog v Brazilji Papo De Cinema pa je objavil ekskluzivna intervjuja z režiserjem Damjanom Kozoletom in glavno igralko Nino Ivanišin.

Povezave

Jutarnji list: http://www.jutarnji.hr/damjan-kozole--ne-smeta-mi-sto-kod-kuce-lose-prolazim-/1014650/

Variety: http://www.variety.com/review/VE1117940899?refcatid=31

Papo de Cinema http://www.papodecinema.com.br/eventos/especial-slovenian-girl

Daily Film Dose: http://www.dailyfilmdose.com/2009/09/tiff-2009-slovenian-girl-and-mall-girls.html

Le Figaro: http://www.lefigaro.fr/lefigaromagazine/2011/01/29/01006-20110129ARTFIG00566-slovenian-girl-slovenie-mon-amie.php

L'Humanite: http://www.humanite.fr/01_02_2011-une-jeune-femme-face-à-ses-choix-de-vie-464066

Tucuman: http://www.facebook.com/SlovenianGirl.BR