Prva zlata rola za Parado

12. marec 2012
Slovenski koprodukcijski film PARADA režiserja Srdjana Dragojevića, ki je nastal v koprodukciji slovenskega Forum Ljubljana, je prejel prvo zlato rolo, saj si je film ogledalo več kot 25.000 gledalcev.

Slovenski ustvarjalci filma so nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev skupaj s Kolosejem, prejeli v sredo, 7. marca.

Od premiere, ki je bila 29. decembra 2011 pa do danes, si je film ogledalo že 30.000 gledalcev.

Film je na letošnjem Berlinskem festivalu prejel kar tri nagrade: nagrado občinstva v sekciji panorama, nagrado Else in posebno priznanje Ekumenske žirije.

Izjava režiserja Srdjana Dragojevića ob podelitvi Zlate role:

V izjemno čast mi je, da PARADA kot slovenska manjšinjska koprodukcija po več kot desetih letih dobi priznanje, ki ga običajno prejmejo slovenski filmi. Zahvaljujem se Evi Rohrman in Forum Ljubljana, našemu koproducentu, kot tudi Slovenskemu filmskemu centru, ki je sofinanciral in omogočil »Parado«. Posebno se zahvaljujem slovenski publiki, ki ima rada moje filme in ki po filmih »Lepe vasi lepo gorijo« in »Rane« v velikem številu gleda tudi moj novi film. Parada se približuje 550.000 gledalcem v regiji, kar je dokaz, da se le z regionalnimi koprodukcijami in sodelovanjem naredijo uspešni filmi, ki komunicirajo z gledalci in so hkrati sprejeti na velike filmske festivale. Upam, da bom pri svojem naslednjem filmu uspel skozi koprodukcijo sodelovati s slovenskimi igralci, ki jih izjemno cenim.