Za slovenske filme zelo uspešen Berlinale

18. februar 2012
Slovenski koprodukcijski film Parada režiserja Srdjana Dragojevića je na letošnjem Berlinskem festivalu prejel kar tri nagrade: nagrado občinstva v sekciji panorama, nagrado Else in posebno priznanje Ekumenske žirije.

Najboljši celovečerni igrani film v programu panorama gledalci izberejo z glasovanjem. Panorama Audience Award se podeljuje od leta 1999. Letos je skupaj glasovalo čez 23.500 gledalcev,ki so izbirali najboljši igrani in dokumentarni film. Berlinale je letos v Panorami predstavil 53 filmov: 33 celovečernih igranih filmov in 20 dokumentanih iz skupno iz 37 držav, ki so se potegovali za nagrado občinstva.

Žirijo za nagrado Else sestavljajo bralci berlinske gejevske in lezbične revije "Siegessäule", ki izberejo najboljši celovečerni igrani film z gejevsko in lezbično vsebino izmed vseh programskih sekcij berlinskega festivala. Nagrado Victory Column Award je režiser Srdjan Dragojević prejel 17. februarja v okviru podelitve Teddy Awards.

Povzetek iz obrazložitve nagrade:
»Med vsemi filmi letošnjega Berlinala film Parada izstopa po svoji enkratnosti. Z uporabo humorja, kot enega najmočnejših orodij filmskega jezika, na platnu ne združuje le homoseksualcev in homofobov, temveč poveže celotno občinstvo. Uspeh kinematografske distribucije filma Parada dokazuje, da ima moč prenesti sporočilo vsem gledalcem, ter da smo vsi ljudje, ki potrebujemo ljubezen, ne glede na to kako in koga ljubimo.«

Film Parada je prejel tudi posebno priznanje Ekumenske žirije, ki podeljujejo nagrade za najboljši film iz tekmovalnega programa, panorame in foruma.
Parada je trenutno na ogled v kinematografih po Sloveniji, kjer se število gedalcev že približuje številki 25.000. Do sedaj si je Parado v sosednji Hrvaški ogledalo že 120.000 gledalcev, v Srbiji pa je film že presegel 300.000 gledalcev.Slovenski koproducent filma je Forum Ljubljana.

Češko-slovenski koprodukcijski film Mlada noč (Příliš mladá noc) v režiji Olma Omerzuja in koproducenta Arsmedie so na nedavnem filmskem festivalu Berlinale kritiki in občinstvo dobro sprejeli. Razen tega pa je Mlada noč uvrščena še v poseben program, v katerega izberejo kakšen ducat filmov iz vseh festivalskih programov in jih prikazujejo  v berlinskih kinodvoranah. Film bomo lahko videli tudi v slovenskih kinematografih.
Prijetna zgodba talentiranega mladega režiserja, je zapisal Hollywood Reporter, Berlin Kino File pa, da močna predstavitev univerzalne človeške teme izjemnega prvenca Olma Omerzuja spominja na mojstrovine poljskega režiserja Krzysztofa Kieslowskega in da je učinek filma ta, da o njem razmišljaš še dolgo po odhodu iz kinodvorane.
Exberliner pa je zapisal, da je Mlada noč dobro režiserjevo raziskovanje negativnega vpliva neodgovornih dejanj odraslih na mlade ljudi in da film spodbudi človeka k razmišljanju.
Prišli pa so tudi prvi odzivi za filme, ki so bili predstavljeni na sejemskih projekcijah. Film Kruha in iger Klemna Dvornika je že povabljen na filmski festival v južni Koreji, ki avgusta poteka v Seulu. Humor Dvornikovega filma so tako prvi vzljubili Korejci.
Film bo v domačih kinodvoranah na sporedu od 23. februarja.