Slovenski filmi na Berlinalu 2012

02. februar 2012
Od 9. do 19. februarja bo potekal 62. Berlinski filmski festival.

V programu »panorama special«  bo 11. februarja 2011 svetovna premiera filma Ženska, ki si je otrla solzo, tretjega celovečernega filma makedonske režiserke Teone Mitevske. Režiserka je v berlinski panorami nastopila že leta 2008 s filmom Sem iz Titovega Velesa. Pri obeh filmih je sodeloval slovenski producent Vertigo Emotionfilm, oba filma pa je tudi finančno podprl bivši Filmski sklad oz. sedanji Slovenski filmski center.V glavnih vlogah nastopata Victoria Abril in Labina Mitevska.
V taistem programu bo 13. februarja mednarodna premiera filma Parada, srbskega režiserja Srdjana Dragojevića,  ki se uspešno vrti v slovenskih kinematografih. Pri filmu sodeluje slovenski koproducent Forum Ljubljana.
V programu Forum pa bo 12. februarja svetovna premiera česko-slovenske koprodukcije Mlada noč, diplomski film slovenskega režiserja Olma Omerzuja, ki je študiral na praški FAMU. Slovenski koproducent je Arsmedia.

Slovenski filmski center (SFC), bo letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Obenem SFC nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo na delu v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavniki SFC-ja so v Berlinu prisotni od 9. do 17. februarja.
Slovenski filmski center, s tem tudi slovenski film se bo že sedmič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC - Central European Cinema.
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Stanje šoka, režiserja Andreja Košaka, portoroški zmagovalec Arheo, režiserja Jana Cvitkoviča, portoroško odlično presenečenje Kruha in iger, režiserja Klemna Dvornika, »prenovljeni« Traktor, Ljubezen &Rock'n Roll, režiserja Branka Djurića.
Vsi filmi bodo s sejemsko projekcijo poskusili najti najbolj uspešne festivalske in distribucijske poti tudi v tujini.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že deseto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos sta se na Talent Campus uvrstila dva mlada slovenska talenta: režiserka in scenaristka Barbara Zemljič in igralec Jurij Drevenšek. Oba ustvarjalca sta povezana s filmom Kruha in iger, saj je Zemljičeva ko-scenaristka, Drevenšek pa nastopa v eni glavnih vlog. Prvič pa je  na Talent Campusu prisotna tudi predstavnica slovenske filmske publicistike – Katja Čičigoj, ki svoje prispevke objavlja v reviji Ekran.

V ponedeljek, 13. februarja bo potekal MEDIA informativni dan, ki bo evropski filmski javnosti predstavil novosti programa Ustvarjalna Evropa, ki bo po letu 2014 nadomestil dosedanji Media program. Na informativnem dnevu bo prisotna tudi Media Desk Slovenija, ki deluje v sklopu Slovenskega filmskega centra.