Slovenski filmi in projekti na festivalu v Trstu

16. januar 2012
V četrtek, 19. januarja se začenja 23. Tržaški filmski festival, najpomembnejši festival filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Italiji. Festival bo otvoril film Matere Milcha Manchevskega, veterana makedonskega filma, ki je bil prikazan na zadnjem berlinskem festivalu.

V  tekmovalnem programu celovečernih filmov bodo prikazali osem filmov, med katere se je uvrstili slovenski film Izlet Nejca Gazvode. Letos je slovenski film edini predstavnik iz prostora bivše Jugoslavije. Da se v tržaški tekmovalni program uvrstijo samo najboljši  filmi iz teh teritorijev, pričajo ostali izbrani filmi: romunski film Loverboy  Catalina Mitulesca in  bolgarski film Avè Konstantina Bojanova, oba premierno prikazana na zadnjem festivalu v Cannesu, ali pa češki film Dom Zuzane Liove, ki so ga prvič prikazali na zadnjem Berlinalu.

Film Izlet bo na sporedu v soboto, 21. januarja.

V tekmovalni program dokumentarnih filmov se je uvrstilo 18 filmov, ki  prikazujejo zgodbe od Baltika do Slovenije. Po štirih letih (leta 2008 je bil na sporedu film Otroci s Petrička Mirana Zupaniča) se je v spored najboljših dokumentarnih filmov uvrstil film Aleksandrinke Metoda Pevca. Film bo na sporedu v nedeljo, 22. januarja, ob prisotnosti režiserja.

Na festivalu ob filmih organizirajo tudi predstavitvene delavnice , ki jih vodijo priznani avtorji in novi talenti. Letos bosta med priznani režiserji nastopala Milcho Manchevski in Madžar Istvan Szabo (Mefisto, Srečanje z Venero…), nove talente pa bo predstavljal slovenski režiser Nejc Gazvoda, ki bo v sklopu projekta Eastweek nastopil v nedeljo, 22. januarja.

19. in 20. januarja bo potekal East Meets West, koprodukcijsko srečanje, ki ponuja platformo za vzhodnoevropske in italijanske projekte,  ki iščejo koproducente iz zahodnih držav – letos bodo v fokusu države skandinavske regije.

Med 182 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav sta bila med končnih 18 projektov,  ki se bodo predstavljali na uradnem predstavitvenem dogodku in se potegovali za štipendijo EAVE 2012, uvrščena tudi dva slovenska projekta:
Moj narobe svet producentske hiše Petra Pan in omnibus Izguba nedolžnosti v produkciji Staragare in sosedskih držav.

Zaradi velikega števila prijavljenih projektov, so na srečanju odprli še dve sekciji: med projekti v zgodnji fazi razvoja se bo predstavil slovenski projekt Rudnik usoda Studia Maj, med projekte, ki so bili že predstavljeni na drugih koprodukcijskih srečanjih, pa se je uvrstil Dvojina producenta Perfo Production.

Več na:

http://www.triestefilmfestival.it/

http://www.wemw.it/