Mednarodna premiera filma Parada na filmskem festivalu v Berlinu

05. januar 2012
Februarja bo film Parada Srdjana Dragojevića imel mednarodno premiero na filmskem festivalu v Berlinu, v uradnem programu panorama.

 

Po pregledu več tisoč filmov, so objavili prvo tretino filmov, med katero se je uvrstila tudi nova uspešnica srbskega režiserja Srdjana Dragojevića Parada. Komična drama bo s tem prestižnim festivalskim predvajanjem doživela tudi odlično mednarodno premiero. Kategorija panorama bo v svojem glavnem programu, ter v »panorama special« in »panorama dokumente« predvajala okoli 50 filmov.

Berlinale bo potekal od 9. do 19. februarja, natančnejše urnike predvajanj pa bodo objavili konec tega meseca.

 Parada je nastala v koprodukciji držav Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Slovenski koproducent je Forum Ljubljana. V Srbiji je bila premiera 31.oktobra, ki so ji sledile premiere v vseh večjih mestih držav koproducentov.  21. decembra 2011 se je ekipa ustvarjalcev premierno predstavila v Ljubljani, s čimer je pospremila film po slovenskih kinematografih.

Zgodba filma govori o homofobičnem bivšem kriminalcu in vojnem veteranu Limunu, ki se znajde v kočljivem položaju:  v sodelovanju z gejevskimi aktivisti mora zaščititi parado ponosa v Srbiji. Parada na tragikomičen način pripoveduje zgodbo o dveh nasprotujočih si svetovih v današnji srbski družbi: o tradicionalni, konzervativni in homofobični večini ter liberalni, moderni in svobodomiselni manjšini.

Režiser Srdjan Dragojević o filmu pravi: "Film je iskrena zgodba o tem, kaj vse je pripravljen človek narediti za pozornost ljubljene osebe, ne glede na to, katerega spola je. Parada je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od svoje spolne, narodne ali verske pripadnosti. Zato je Parada veliko več kot film o gejevski paradi. Sámo dejstvo, da je koprodukcija Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije pove veliko. Film je smešen in žalosten."