Izlet potuje v ZDA in slovenske kinematografe

03. januar 2012
Po uspešnih gostovanjih v Evropi in Indiji, so režijski prvenec Nejca Gazvode povabili na tri ameriške filmske festivale: konec februarja na 22. Cinequest v San Joseju v Kaliforniji, marca na 15. European Union Film Festival v Chicagu in na 36. Cleveland Film Festival.

"Film ceste", ki je nastal v produkciji hiše Perfo, je zgodba o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Kar je videti kot eden izmed mnogih izletov, postavi na kocko njihovo prijateljstvo. Hkrati film skozi življenjske dialoge in položaje pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem razdrobljenem svetu. Oziroma, kot je nedavno v MMC-jevi klepetalnici povedal režiser sam: "Generacija staršev, na katero se opiramo, je hkrati tista, ki je spravila Slovenijo in svet na kolena, in mi smo tisti, ki smo vstopili v ta svet, nihče pa nas ni naučil po teh principih živeti. Zato se malo zajebavamo in upamo, da bo minilo. Pa ne verjamem, da bo. Potreben bo zelo dober premislek o tem, kaj smo in kam gremo. Ne vem pa, ali je naša generacija tega sposobna. V Izletu posredno govorim tudi o tem."
Film je lani prejel posebno omembo žirije na 10. mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju in na 12. filmskem festivalu Plan-Sequence v francoskem Arrasu.
Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film pobral več nagrad vesna, in sicer za najboljši scenarij, glavno moško vlogo, ki je šla v roke Juretu Henigmanu, in za glavno žensko vlogo, s katero je prepričala Nina Rakovec. Prejel je tudi vesni za najboljšo glasbo in montažo. Vsi trije igralci – poleg Jureta Henigmana in Nine Rakovec še Luka Cimprič – pa so prejeli tudi nagrado revije Stop za najboljše igralske dosežke
Film Izlet prihaja 19. januarja na spored slovenskih kinematografov.