Podeljene nagrade festivala Animateka

11. december 2011
Animatekino občinstvo je letos najbolj prepričal film Koyaa - Lajf je čist odbit, slovenskega avtorja Kolje Saksida, ki si je tako prislužil Nagrado občinstva Maestro® v vrednosti 1.000 evrov, Veliko nagrado mednarodne žirije Maestro® v vrednosti 2.000 evrov pa je letos prejel slovaški animirani film Poslednji avtobus, avtorjev Martina Snopeka in Ivane Laučikove.

Veliko nagrado je podeljevala mednarodna žirija v sestavi Max Andersson (Švedska), Andy Glynne (Velika Britanija), Carolina López Caballero (Španija), Vuk Jevremović (Nemčija) in Marcel Jean (Kanada). Svojo odločitev so utemeljili z naslednjimi besedami:
“Izviren in osvežujoč film, ki je žiriji kljub svoji nadrealistični zasnovi omogočil, da se je s tematiko povezala na več nivojih. Posebej sta nas navdušili scenografija in karakterizacija, ki sta filmu zagotovili močno, bogato pripoved, pa tudi izjemno pomemben občutek čustvene vpletenosti.”

Nagrada Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film v vrednosti 500 evrov, v kategoriji Evropskega študentskega tekmovalnega programa, gre filmu On the water, avtorja Yi Zhao (Nizozemska, 2010), “za poetično potovanje, ki nas na metaforičen in enostaven način popelje skozi zgodbo vsakega izmed nas, pospremljeno z dobro, preprosto a močno animacijo.”
Žirijo so sestavljali Marija Laura Potočnik, Ana Raquel Pereira, Jaša Bukovec, Marko Benčič in Damir Grbanović.

 Najboljši animirani film v Slonovem tekmovalnem programu, ki prejme Nagrado Animateke za otroški program Slon v vrednosti 1000 evrov, pa je po mnenju otroške žirije v sestavi Ivana Pika Schlegl, Sofija, Neža Cjuha Šnajder, Jakob Kos in Rok Mlinar, film Kdo je?, avtorice Vande Raymanove (Slovaška, 2010)
“Ogledali smo si 34 animiranih filmov za otroke in mladostnike. Nagrade bi radi podelili vsaj polovici od vseh filmov, vendar smo morali izbrati le enega. Naša merila pri izbiranju so bila humor, barvitost, razumljivost, izvirnost v uporabi animacijskih tehnik, pravljičnost, lepota slike, kvaliteta glasbe in zvočnih efektov in napeta zgodba. Nekaterim od nas je bila najboljša Pošast iz Nixa, za druge je bil najbolj prepričljiv Ben Hora. Na koncu smo se odločili, da bomo izbrali film, ki je bil zares dober vsem nam.”

 Zmagovalec natečaja AnimaWeb je film SailCeption - How It Works, slovenskih avtoric Nine Herzog in Mateje Martini. Za nagrado prejmeta pametni telefon Nokia N9 in sta vabljeni kot gostji na Animateko 2012.

POSEBNE OMEMBE

Poleg nagrajenih filmov je bilo na Animateki tudi kar nekaj takih, ki so zaradi različnih razlogov pritegnili pozornost žirije in si zaslužijo posebno omembo.

Posebne omembe žirije:

Carolina López Caballero : Stuck in a Groove, Clemens Kogler.Avstrija
Uporaba tehnike iz časov pred kinom na svež in sodoben način.

Marcel Jean : Spomin telesa, Ülo Pikkov. Estonija
Zaradi močnega in poetičnega občutka za zgodovino in nenavadnega načina, s katerim obravnava vprašanje spomina, ter zaradi tehnične popolnosti bi rad nagradil film izjemnega estonskega avtorja Ula Pikkova, Spomin telesa.

Max Andersson : http://communism2010.ro, Zsolt Damo in Denes Santho. Madžarska/Romunija
Nespoštljiv pogled na univerzalno tematiko v zelo učinkoviti in jedrnati izvedbi.

Vuk Jevremovic : Cvet bitke. Simon Bogojević-Narath. Hrvaška
Film ima kljub nasilnemu podobju močne tradicionalne reference in literarne implikacije, ki pronicajo iz filma in ustvarjajo včasih kontradiktorno, a nikoli dolgočasno tapiserijo misli in občutij.

Andy Glynne : Okras duše. Irena Jukić Pranjić. Hrvaška
Čudovita zasnova, pogumna izvedba in dokaz, kaj je mogoče izvesti z animacijo.

Posebne omembe v Evropskem študentskem tekmovalnem programu:

Posebna omemba pa gre filmu Drvar, avtorja Pawla Debskega, za celovitost zgodbe, ki v povezavi z odlično risbo pričara gledalcu ganljivo zgodbo o očetovstvu in krivdi; filmu Baka, avtorja Immanuela Wagnerja, ki utira pot novim tehnikam in načinom animacije; ter filmu Swimming pool, Alexsandra Hetmerova za prijetno zgodbo o drugačnosti in njenem dojemanju.