Dve mednarodni nagradi za Izlet

23. november 2011
Režijski prvenec Nejca Gazvode je prejel že drugo priznanje žirije mednarodnega festivala.

Sredi novembra nas je razveselila novica o prvi mednarodni nagradi režijskemu prvencu Nejca Gazvode. Na mednarodnem festivalu v francoskem Arrasu (Festival International du Film d'Arras), ki je potekal med 4. in 13. novembrom, je bil film, v sklopu uradnega tekmovalnega programa, nagrajen s posebno omembo žirije.

Režiser Nejc Gazvoda, ki se je  festivala osebno udeležil, je nagrado prejel iz rok predsednika žirije Clauda Leloucha, dobitnika Oskarja za film  »Un homme et une femme« (Moški in ženska).

Zmagovalec festivala je bil norveški film NOKAS v režiji Erik Skjoldbærg, ki je prejel veliko nagrado žirije zlati atlas. Z nagrado za najboljšo režijo pa je bil nagrajen film »Behold the lamb« v režiji Johna McIlduffa.

 

Posebno omembo žirije si je Izlet prislužil tudi na 10. mednarodnem filmskem festivalu Cinedays, ki je potekal do 10. do 20. novembra v Skopju. Zlato zvezdo, nagrado za najboljši film, pa je festival namenil filmu »Lurd«, avstrijske režiserke Jessice Hausner, ki je bil pred kratkim na sporedu ljubljanskega Kinodvora. V sklopu festivala se je odvijala tudi retrospektiva slovenskih filmov zadnjih  dvajsetih let, s čimer si je Slovenija zagotovila status »dežele v fokusu«.

 

Izlet je sicer mednarodno premiero doživel na sarajevskem festivalu v mesecu juliju, slovenski publiki je bil premierno prikazan na 14. festivalu slovenskega filma, konec meseca oktobra v Portorožu, kjer je prejel številne nagrade: vesno za najboljši scenarij, glavno žensko in glavno moško vlogo, glasbo in montažo; nagrado žirije slovenskih kritikov in publicistov ter Stopovo nagrado za igralske dosežke.

Bil je tudi edini slovenski celovečerec, prikazan na največjem slovenskem mednarodnem festivalu LIFFE, v redno distribucijo pa film prihaja 19. januarja 2012.