Posebna pozornost slovenskemu filmu v Skopju

06. november 2011
V četrtek, 10. novembra bo v Skopju svečana otvoritev 10. mednarodnega festivala Cinedays, s podnaslovom festival evropskih filmov. Na predvečer otvoritve festivala pa bo v dvorani Makedonske kinoteke, ki je eno izmed petih prizorišč festivala, otvoritev retrospektive slovenskega filma iz zadnjih dvajsetih let.

Otvoritveni film bo Slovenka (2009) režiserja  Damjana Kozoleta, ki ga bo pospremila tudi razstava slovenskih filmskih plakatov. Do sobote, 12. novembra se bodo zvrstili še naslednji filmi: Ekspres, ekspres (1998) režiserja Igorja Šterka, V leru (1999) režiserja Janeza Burgerja, Kruh in mleko (2001) režiserja Jana Cvitkoviča, Zvenenje v glavi (2002) režiserja Andreja Košaka, Predmestje (2004) režiserja Vinka Möderndorferja,  Petelinji zajtrk (2007) režiserja Marka Naberšnika.
To je po osamosvojitvi prva retrospektiva slovenskega filma v Makedoniji, ki tudi označuje letošnjo obletnico slovenske države. Zato se je v priprave poleg Slovenskega filmskega centra in Slovenske kinoteke, vključilo tudi veleposlaništvo republike Slovenije v Skopju. Ob retrospektivi bo Makedonska kinoteka izdala tudi brošuro, ki spremlja program slovenskih filmov. Uvod v brošuro začrta sodelovanje med slovenskim in makedonskim filmom, ki se je začelo leta1955, ko je slovenski režiser France Štiglic pripotoval v Makedonijo in režiral drugi makedonski celovečerni igrani film – Volčja noč.
V zadnjih letih je sodelovanje med slovenskim in makedonskimi filmskimi ustvarjalci vse bolj intenzivno, saj ravno ta mesec prihaja v slovenske kinematografe Stanje šoka, tretji film Andreja Košaka, pri katerem sodelujejo tudi makedonski ustvarjalci.
V programu Makedonija in Evropa si bodo film Stanje šoka  lahko ogledali tudi obiskovalci festivala Cinedays.
Na festivalu bo v programu gala premier, med 16 filmi, prikazana tudi manjšinska koprodukcija Circus Columbia Danisa Tanovića. V ta program so uvrstili zadnje evropske »hite«  avtorjev kot so  Nanni Moretti, Lars Von Trier, Aki Kaurismaki.
V program »sine Balcan« so uvrstili 8 filmov, med njimi je tudi slovenski film Oča Vlada Škafarja. Film bo lahko tekmoval v kategoriji za najboljši balkanski film.
V glavnem tekmovalnem programu si bodo gledalci lahko ogledali 12 filmov, med njimi je tudi Izlet, režiserja Nejca Gazvode, ki bo tekmoval za glavne festivalske nagrade: najboljši film, najboljši režiser in najboljši scenarij.
Na festivalu imajo tudi poseben program glasbenih dokumentarnih filmov. Tudi ta ne bo minil brez slovenskega filma, saj bodo na njem prikazali film Kuzle, o legendarni idrijski punk skupini, ki sta ga posnela Matjaž Mrak in Robert Šabec.
S prisotnostjo v skoraj vseh programih festivala in s posebno retrospektivo je Slovenija letos tudi ena izmed dveh držav »v fokusu.« Posebno pozornost je festival namenil še Gruziji.
Po zgodovinski retrospektivi v Los Angelesu, ki je v mesecu septembru potekala v kinodvorani Billy Wilder, je to druga letošnja retrospektiva slovenskega filma v tujini.