Piran – Pirano nagrajen v Cottbusu

05. november 2011
-


Žirija, ki je podelila nagrado Dialog, je v utemeljitvi zapisala:« Oba filma pokažeta, da je medsebojno spoštovanje možno samo takrat, ko nekdo preseže lastno senco in spoštuje življenjsko pot drugih.«
Celovečerni film Piran – Pirano je bil na filmskem festivalu v Cottbusu prikazan izven konkurence, vendar je prejel eno izmed nagrad, za katere so tekmovali vsi celovečerni filmi, predstavljeni na festivalu.
To je že drugi slovenski film, ki je prejel nagrado Dialog. Prvič je ta čast pripadla filmu Estrellita – Pesem za domov režiserja Metoda Pevca, ki je nagrado prejel leta 2007.
Nagrada za najboljši film festivala je letos romala v roke ruski režiserki Angelini Nikonovi za film Mračni portret, socialno študijo o mladi ženski iz ruskega srednjega sloja. Posebno nagrado žirije za najboljšo režijo je prav tako prejel Rus: režiser Vladimir Kott za film Gromozeka. Taisti film je prejel tudi nagrado občinstva.
Film Piran – Pirano je tako prejel svojo tretjo mednarodno nagrado. Prvo in drugo si je prislužil aprila v Parizu, kjer je potekala prva izdaja Filmskega festivala Jugovzhodne
Evrope (SEE): nagrado za najboljšega igralca (Mustafa Nadarević) in najboljšo produkcijo (Arsmedia).