Tuji kritiki o Nejcu Gazvodi: Talent, na katerega moramo biti pozorni

02. avgust 2011
Režijski prvenec Nejca Gazvode Izlet je bil po oceni občinstva najbolj priljubljen film v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu, pohvalili so ga tudi nekateri svetovni filmski kritiki.

Filmski kritik revije Screen International Mark Adams je Izlet označil kot "prepričljivo narejen dramatični 'road film' z bogato zgodbo poletnega prijateljstva, obsojenega na preizkušnje in razdor". Film "poganjajo tri močne osrednje predstave glavnih igralcev in pametno izkoriščene lokacije snemanja. Vsi, Nina Rakovec, Luka Cimprič in Jure Henigman, so impresivni," je še zapisal.

Alissa Simon pa je za Variety zapisala: "Posnet na spektakularnih lokacijah v le štirinajstih dneh za manj kot 300.000 dolarjev, film s trdnim scenarijem in čudovito fotografijo režiserja in scenarista Nejca Gazvodo uveljavi kot talent, na katerega moramo biti pozorni. Gazvodov emocionalno iskreni scenarij ujame duha odtujenosti in negotovosti generacije, ki ji manjka idealov in namena. Sprva malce premočna igra glavnih igralcev ga skozi filmnagradi s pretanjeno predstavo izostrenega naturalizma."

Nejc Gazvoda (1985,) je uspešen in nagrajevan predstavnik sodobnega slovenskega pripovedništva. V svojih delih se ukvarja z vsakdanjo bivanjsko problematiko svojih vrstnikov.Izlet je celovečerni prvenec diplomanta filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, ki je že med študijem ustvaril več filmov, za diplomsko tv-dramo Merica sreče je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko so mu podelili Grossmanovo nagrado