Puljski festival nagradil slovenska filma

25. julij 2011
23.julija se je v Pulju končal 58. Festival igranega filma, najstarejši filmski festival na prostoru bivše Jugoslavije.

Žirija nacionalnega programa, ki jo sestavljajo hrvaški filmski avtorji se je odločila, da vse tri nagrade za manjšinske koprodukcije nameni filmu Lahko noč, gospodična. Zlato areno za kamero je žirija enoglasno podelila Svenu Pepeoniku in v obrazložitvi zapisala,da »s sodobnimi filmskimi sredstvi diskretno prikazuje univerzalno prepoznavne emocije.« Zlato areno za glavno žensko vlogo je žirija enoglasno podelila Poloni Juh za vlogo Hane, »ker je z minimalnimi igralskimi sredstvi pokazala notranji nemir in moč lika.« Zlato areno za režijo so z večino glasov podelili Metodu Pevcu, »zaradi natančne in točne režije filma, ki ne beži od emocij.«
Režiserja Metod Pevca je nagradila tudi mednarodna žirija filmofilov in mu podelila diplomo za najboljši film v programu koprodukcij.
V mednarodnem programu je sodelovalo 22 filmov. Tričlanska mednarodna žirija je nagrado za najboljši film podelila letošnjemu berlinskemu zmagovalcu , iranskemu filmu Nader in Simin.
Enoglasni so bili tudi pri podelitvi nagrade za najboljšo igralsko upodobitev, ki so jo podelili celotni igralski ekipi filma Circus Fantasticus, režiserja Janeza Burgerja in v obrazložitvi zapisali: »Celotna igralska ekipa je soglasno triumfirala v tem resnično fantastičnem spoju subtilnosti, terorja in nežnosti, ki prinaša izredno govorico in to brez ene izgovorjene besede.«
Letos so v glavnem nacionalnem programu, ki poteka v neponovljivem vzdušju puljske Arene, prikazali deset novih hrvaških filmov. Največ nagrad so si razdelili štirje filmi: Kotlovina režiserja Tomislava Radića, Koko in duhovi debitanta Daniela Kušan, Tata režiserja Dalibora Matanića in Lea in Darja režiserja Branka Ivande, pri kateri je sodeloval tudi slovenski koproducent Pakt Media, v eni glavnih vlog je nastopil Sebastian Cavazza, v stranski pa Brane Završan.
Film Piran – Pirano je bil prikazan v Areni in je lahko tekmoval za nagrado občinstva.To je nagradilo hrvaški film Koko in duhovi, ki je prejel oceno 4,78. Na tretje mesto se je uvrstil film Piran –Pirano, ki je prejel oceno 4,51 in  s tem prehitel kar 8 novih  hrvaških filmov.

Film Circus Fantasticus bo v četrtek, 28.julija otvoril Kino pod zvezdami na dvorišču Ljubljanskega gradu.