Podpisan koprodukcijski sporazum med Slovenijo in Francijo

25. maj 2011
V Bruslju sta ministra za kulturo Majda Širca in Frédéric Mitterand podpisala sporazum o filmski koprodukciji.

Sporazum o kinematografski koprodukciji med Vlado Republike Slovenije in Vlado Francoske republike bo predstavljal podlago za sodelovanje na področju kinematografskih koprodukcij med obema državama. Tako Francoska republika kot Republika Slovenija sta namreč podpisnici Evropske konvencije o koprodukcijah, vendar dodatno Francija za sodelovanje v kinematografskih koprodukcijah zahteva sklenitev bilateralnega sporazuma. S pridobivanjem tujih koprodukcijskih partnerjev se posredno lahko veča obseg kinematografske koprodukcije, drugi viri financiranja in kinematografski trg za prikazovanje in trženje filmskih del.

Sporazum ureja odnose na področju kinematografske dejavnosti, ob upoštevanju predpisov s tega področja obeh držav. Po tem sporazumu bodo dela, ki so nastala v koprodukciji, imela pravico do ugodnosti oz. zakonsko urejenih pomoči in spodbud na področju tako slovenske kot francoske kinematografije. Namen sporazuma je spodbujati slovensko-francoske koprodukcije, posledično pa tudi pridobiti večji trg in večje možnosti za sodelovanje umetniškega in izvedbenega osebja na področju kinematografije. Sporazum tudi predvideva spodbujanje vzajemne distribucije in promocije filmskih del ter izobraževanja na kinematografskem področju.

Slovenija je do sedaj sodelovala pri dveh koprodukcijah s francoskim producentom: No Man's Land (2001) in Circus Columbia (2010). Oba filma je režiral bosanki režiser Danis Tanović, ki je za No Man's land prejel oskarja za najboljši tujezični film.