Uspešni OČA ponovno v kinu

13. maj 2011
Film OČA režiserja Vlada Škafarja se med uspešno in odmevno potjo po svetu ponovno vrača v slovenske kinematografe. Od 12. maja bo za teden dni na sporedu v kinoklubu Vič.

MEDNARODNA FESTIVALSKA USPEŠNICA

Po tem, ko se je lani kot prvi slovenski film uvrstil v program Mednarodnega tedna kritike na filmskem festivalu v Benetkah, je film Oča doslej obiskal več kot deset festivalov po vsem svetu, med drugim tudi najprestižnejše kot so Rotterdam, Goteborg in nazadnje BAFICI v Buenos Airesu, ki velja za latinskoameriški Cannes.

V juniju in juliju film čaka novih deset mednarodnih filmskih festivalov: poleg nam bližnjih Motovuna in Sarajeva,bo med drugim predstavljen v Münchnu, na drugem najpomembnejšem nemškem festivalu, ter v La Rochelle, pomembnem francoskem festivalu, ki prvič gosti slovenski film.

 

ČAROBEN, ISKREN IN POGUMEN FILM

Odzivi z aprilskih festivalov v Pragi, Linzu, Buenos Airesu in Los Angelesu so morda najboljša popotnica in povabilo slovenskim gledalcem za ogled filma OČA v Kolosejevem kinoklubu Vič.

Dunajski Die Presse je v poročilu s festivala Crossing Europe zapisal, da gre za "malo mojstrovino", revija Uncut ga je označila za "čustveni cunami, z globokimi, iskrenimi dialogi in izjemnim talentom mladega Sandija Šalamona", nemški Movienerd pa za "umetniški dogodek - močan in pogumen film, ki si upa prikazati tako utopijo ljubezni kot boj za dostojno življenje".

Tudi v Argentini je bilo slovenskemu filmu namenjeno veliko zanimanja (Oča je prvi slovenski film, ki se je uspel uvrstiti na prestižni festival BAFICI, kjer so letos prikazali tudi prejšnji Škafarjev film Otroci): festivalski časopis je zapisal, da "pogovori med očetom in sinom niso nič manj čudoviti kot pokrajina, ki ju obdaja" in da gledalci po ogledu filma ne bodo pozabili "ne filma, ne režiserja, ne Slovenije", na spletu pa poleg "izjemne senzibilnosti" filma izpostavljajo družbeno angažiranost, ki odkriva "da kriza družbe ločuje starše in otroke", pri tem pa film ne uporablja kričanja, pač pa "resnice šepeta v poetičnih podobah". Prevladujejo ocene, da gre za sanjski, čaroben film, ki prinaša nekaj novega, na filmu doslej še ne videnega.

Konec aprila je filmu Oča pripadla posebna čast otvoritvenega filma festivala SEEFest v Los Angelesu, kar so v medijih pospremili kot "pogumno in občudovanja vredno potezo", saj gre za "vpijoče originalno delo".

 

ŠKAFAR VESEL IN PRESENEČEN

Vlado Škafar, ki je z mislimi sicer že pri naslednjem filmu (Mama), je povedal: "Vesel in presenečen sem, da je zanimanje za naš film zdaj pokazal tudi največji slovenski prikazovalec. Mogoče je res, da se moraš najprej dokazati v svetu, preden te sprejmejo doma, čeprav v našem primeru to ravno ne drži, saj je bil Oča od vsega začetka tudi pri nas v glavnem zelo lepo sprejet. Upam, da bodo novo priložnost gledalci izkoristili."

Kinoklub Vič ponuja slovenskim gledalcem ponovno priložnost, da si ogledajo ta poseben slovenski film, ki je navdušil gledalce po vsem svetu.