Slovenski filmi v Cannesu

06. maj 2011
Od 11. do 21. maja bo v Cannesu potekal 64. mednarodni filmski festival, najpomembnejša izložba svetovnega filma. Ob filmskem festivalu bo že 52. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center že osmo leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Letos se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi drugič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Cipra, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije. Črna gora se bo letos predstavila prvič, v paviljonu pa ne bo več Albanije.
Skupna predstavitev v Cannesu naj bi utrdila že obstoječe koprodukcijske povezave med temi državami, v prihodnosti pa naj bi utrdila distribucijo in prikazovanje financiranih filmov znotraj regije, saj trenutno marsikateri koprodukcijski film ne pride do gledalcev v kinodvoranah, pa tudi ne na video nosilce. Povezano tržišče pa bi po drugi strani olajšalo prikazovanje evropskih in drugih ne-hollywoodskih filmov, ki pogosto ne doživijo rednih distribucijskih projekcij, navkljub pridobljenim zlatim palmam ali medvedom.
Slovenski del paviljona bo tudi letos stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu iskali partnerje za projekte v razvoju. V paviljonu lahko posamezniki organizirajo srečanja z mednarodnimi filmskimi profesionalci in predstavijo svojo dejavnost.
Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal tri svetovne premiere: Arheo, tretji celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, v produkciji Staragara, Lahko noč, gospodična, četrti celovečerni film režiserja Metoda Pevca, v produkciji Vertigo/Emotionfilm in prvenec Izlet režiserja Nejca Gazvode, produkcijske hiše Perfo Production. Film Arheo bo prvi slovenski film, ki se bo predvajal na digitalnem nosilcu (DCP- Digital Cinema Package). To je digitalni format, ki v svetu zelo hitro izpodriva 35mm kopije.
Short Film Corner je profesionalna platforma za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti največjemu krogu ljudi iz celega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film in njegovi ustvarjalci. Letos se bosta na njej predstavila dva animirana filma: animacija Kolje Sakside z naslovom KOYAA Lajf je čisto odbit, v produkciji ZVVIKS, ki so ga avtorji dokončali marca 2011 in Stripburger v gibanju režiserja Borisa Dolenca, v produkciji Forum Ljubljana, ki je bil premierno prikazan na zadnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu. Režiser Martin Turk pa bo predstavil svoj kratki igrani film Stvari, ki jih nisva nikoli naredila, v produkciji Senca Studio.
Scripteast je scenaristična razvojna delavnica za pisce iz srednje in vzhodne Evrope, ki izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer izberejo in nagradijo najboljši projekt. Letos se je med dvanajst projektov uvrstil tudi slovensko–hrvaški projekt Nočno življenje scenaristov in režiserjev Damjana Kozoleta in Ognjena Sviličića. Oba avtorja sta že sodelovala pri filmu Slovenka (2009).
Scenarij se s še enajstimi projekti poteguje za nagrado Krzysztofa Kieslowskega, ki jo bodo podelili med festivalom v Cannesu. Zgodba filma Nočno življenje je sestavljena iz treh zgodb, ki se zgodijo v isti noči v Ljubljani.
V četrtek, 12. maja pa se bo v paviljonu že tradicionalno predstavil Grossmanov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera.
MEDIA, ki letos praznuje 20. let obstoja, se v uradnem programu Cannesa proslavlja z 20 MEDIA podprtimi filmi, med katerimi so tudi novi filmi Pedra Almodovarja, Larsa von Trierja in Akija Karismäkija.
Podrobneje se bo MEDIA predstavila skozi European rendez-vous dogodke, ki bodo potekali v prvi polovici festivala. Med pomembnejšimi je srečanje z evropsko komisarko za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androullo Vassiliou in dvajsetimi filmskimi ustvarjalci, s katerimi se bo komisarka v ponedeljek, 16. maja pogovarjala o prihodnjem programu MEDIA po letu 2013. Prihodnost MEDIE bo tudi tema osrednje konference, ki bo potekala v ponedeljek, 16. maja in nosi zgovoren naslov »Prihodnost programa MEDIA – Evropa posluša avdiovizualno industrijo«.
O prihodnosti MEDIA programa ter o MEDIA jamstvenem skladu za filmsko produkcijo in o drugih finančnih spodbudah se bo vodja programa Aviva Silver v torek, 17. maja na posebnem srečanju »MEDIA se sreča s filmskimi inštitucijami« pogovarjala tudi s predstavniki evropskih filmskih inštitucij. Slovenski filmski center bo zastopala Jelka Stergel, pomočnica direktorja.
MEDIA desk Slovenija bo letos v Cannesu prisoten med 13. in 17. majem, predstavljala ga bo Sabina Briški, koordinatorica projektov.