Slovenski filmski center prvič na Berlinalu

07. februar 2011
Tudi Slovenski filmski center (SFC), naslednik Filmskega sklada, bo letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Obenem SFC nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo na delu v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavnice SFC-ja so v Berlinu prisotne od 10. do 18. februarja.


Slovenski filmski center, s tem tudi slovenski film se bo že šestič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Gremo mi po svoje, velika domača uspešnica režiserja Miha Hočevarja, ki bo s sejemsko projekcijo poskusil najti najbolj uspešne festivalske in distribucijske poti tudi v tujini. Po festivalskih uspehih bo to tudi prva sejemska projekcija filma Oča režiserja Vlada Škafarja, premierno prikazanega na zadnjem beneškem festivalu, ki s prvo sejemsko projekcijo poskuša najti še vse tiste selektorje, ki so za film že slišali, a ga še niso uspeli videti. Nadaljnje festivalske uvrstitve pričakujeta tudi Piran-Pirano Gorana Vojnoviča in Silent Sonata kot so za tujino poimenovali Circus Fantasticus Janeza Burgerja, za katerega skrbi nizozemski prodajni agent Fortissimo in je nedavno imel uspešno premiero na festivalu v Rotterdamu, saj se je uvrstil med 15 najbolje ocenjenih filmov pri občinstvu festivala.
Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že deveto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos sta se na Talent Campus uvrstila dva mlada slovenska talenta: režiser Klemen Dvornik in igralec Miha Rodman.
Scripteast je scenaristična razvojna delavnica za pisce iz srednje in vzhodne Evrope, ki izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer izberejo in nagradijo najboljši projekt. Na tej delavnici so že sodelovali Jan Cvitkovič, Andrej Košak, Hanna Slak. Letos pa se je med dvanajst projektov uvrstil tudi slovensko-hrvaški projekt Nočno življenje scenaristov in režiserjev Damjana Kozoleta in Ognjena Sviličića. Oba avtorja sta že sodelovala pri filmu Slovenka (2009).
V ponedeljek, 14. februarja bo potekal MEDIA informativni dan, ki bo evropski filmski javnosti predstavil novosti MEDIA programa na področju digitalne kinematografije, jamstvenega sklada za filmske producente, podpore za razvoj in televizijsko predvajanje... Na informativnem dnevu bo prisotna tudi Media Desk Slovenija, ki deluje v sklopu Slovenskega filmskega centra.