Koprodukcijski film Besa zmagovalec tržaškega festivala

28. januar 2011
Zmagovalec 22. filmskega festivala v Trstu je koprodukcijski celovečerni film BESA, srbskega režiserja Srdjana Karanovića. Dobitnika nagrade za najboljši film festivala je letos izbralo občinstvo in nagradilo režiserja tudi s 5.000 EUR denarne nagrade.

Film je prestižno priznanje prejel v konkurenci filmov, v kateri so bili predstavljeni najuspešnejši filmi lanskega leta iz centralne in vzhodne Evrope, med njimi romunska filma Aurora (r. Christi Puiu, predstavljen na Filmskem festivalu v Cannesu) in If I want to whistle, I whistle (r. Florin Serban, dobitnik nagrade žirije lanskega Berlinala), madžarska filma Adrien Pal (r. Agnes Kocsis, predstavljen na Filmskem festivalu v Cannesu) in Tender son - Frankenstein project (r. Kornel Mundrucso, predstavljen v tekmovalnem programu Filmskega festivala v Cannesu) in Tilva Roš (r. Nikola Ležaić, zmagovalec lanskega Sarajevo Film Festivala).

Režiser in scenarist Karanović je dogajanje filma Besa postavil v vas na jugu Srbije v obdobju pred prvo svetovno vojno. Film zaznamuje ljubezenska zgodba med poročeno slovensko učiteljico Leo in Albancem Azemom. V glavnih vlogah igrata slovenska igralka Iva Krajnc in ena od legend nekdanjega jugoslovanskega filma Predrag Miki Manojlović.

Film, ki je bil prikazan v Sloveniji na lanskoletnem LIFFu bo letos prikazan tudi v kinematografih. Nastal je v mednarodni koprodukciji koproducentov iz Srbije (glavni producent filma je družba Baš Čelik iz Beograda), Slovenije (slovenski koproducent je Vertigo/Emotionfilm), Madžarske, Francije in Hrvaške, sofinancirali pa so ga javni skladi iz omenjenih držav, med njimi tudi Filmski sklad republike Slovenije in evropski filmski sklad Eurimages. Pri produkciji je sodelovala tudi FS Viba film.

Več o festivalu na

www.triestefilmfestival.it