Film Oča po Benetkah v portugalskem Estorilu

08. november 2010
Od 5.-14.novembra v portugalskem Estorilu poteka mednarodni filmski festival, na katerem v tekmovalnem programu predvajajo tudi slovenski film Oča, režiserja Vlada Škafarja. Film se je uvrstil med dvanajst evropskih filmskih naslovov, ki so po mnenju festivala " že dosegli zasluženo pozornost v pogramih najpomembnejših festivalov. Cilj našega festivala je prikazati izbor dobrih filmov, ki jih portugalsko občinstvo mora videti."

Ob Škafarjevem filmu so se v program uvrstili filmi kot so Aurora, romunskega režiserja Cristija Puia, premierno prikazan na zadnjem festivalu v Cannesu, Tilva Roš srbskega režiserja Nikola Ležaića, ki so ga predvajali v Locarnu in Sarajevu, Sublimno življenje španskega režiserja Daniela Vilamediana, ki so ga ravno tako predvajali na zadnjem festivalu v Locarnu, nemški film V senci Thomasa Arslana, pa je bil premierno predstavljen na festivalu v Berlinu.
Direktor festivala je priznani potugalski filmski producent Paulo Branco, ki je v svoji karieri posnel več kot 200 filmov in sodeloval z režiserji kot so Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Robert Kramer, Pedro Costa, André Téchiné, Andrzej Zulawski, Teresa Villaverde...
Zanimiva je tudi petčlanska sestava žirije, ki jo sestavljajo predstavniki različnih poklicev:
ena izmed članic je priznana glasbenica Laurie Anderson, druga pa je Bella Freud, modna oblikovalka in vnukinja Sigmunda Freuda. Ostali trije člani pa so priznani pianist, mojster visoke kulinarike in doktor pravnih znanosti.
Za film Oča je to drugi mednarodni filmski festival po premieri na beneškem festivalu v septembru.
Film Oča je nastal v produkciji Gustav film. V glavnih vlogah sta nastopila Milivoj Roš in Sandi Šalamon. V filmu nastopijo tudi delavci tovarne Mura.
Direktor fotografije je Marko Brdar, oblikovalec zvoka je Julij Zornik.
Producent filma je Frenk Celarc, koproducenti pa Milivoj Roš, Petra Vidma, Marjan Jelnikar, Diego Zanco, Peter Gregorčič, občina Dobrovnik. Film je finančno podprl Filmski sklad R Slovenije-js.
Po Estorilu bo film Oča na sporedu na ljubljanskem Liffu, potem pa je njegova festivalska pot začrtana vse tja do januarja: Tallin (Estonija), Goteborg (Švedska), Rotterdam (Nizozemska).

22. novembra pa Oča prihaja tudi na redni spored ljubljanskega mestnega kina Kinodvor.

Več na:
http://www.estoril-filmfestival.com