Vinku Möderndorferju Posebno priznanje za režijo filma »Pokrajina Št.2«

02. november 2010
Vinko Möderndorfer je prejel Posebno priznanje za režijo celovečernega filma »Pokrajina Št.2« na Leskovac International Film Festivalu (LIFF) v Srbiji. Film je bil predstavljen v tekmovalnem programu Migracije.


Film »Pokrajina Št.2« - lanskoletni slovenski kandidat za oskarja, je svetovno festivalsko premiero doživel na Beneškem filmskem festivalu. Vinko Möderndorfer je že prejel nagrado za najboljši scenarij na Brooklynskem festivalu v New Yorku, na domačem festivalu slovenskega filma pa je film prejel šest glavnih nagrad Vesna: za najboljši film, najboljšo režijo, stransko vlogo, fotografijo, scenografijo in glasbo.

Film, ki je bil predstavljen na festivalih praktično vseh kontinentov, bo v novembru in decembru na ogled v Kanadi na Filmskem festivalu Evropske unije, ki poteka v treh mestih. Pokrajina Št.2 bo 25.novembra na sporedu v Torontu, 3.decembra v Ottawi in 6.decembra v Vancouvru. Na festivalu je uvrščenih 25 filmov iz cele Evrope. Predstavitev poteka v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Ottawi.

Pokrajina Št.2, ki ima francoskega prodajnega agenta Wide management, je bila prodana distributerjem v Italiji, ZDA in Kanadi ter Franciji in imela do sedaj redno kinematografsko distribucijo tudi v Srbiji in Makedoniji.

O FILMU

Vlomilca Sergej (Marko Mandić) in Polde (Janez Hočevar) ukradeta dragoceno sliko »Pokrajina št. 2«. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument iz konca 2. svetovne vojne. Inštruktor (Slobodan Ćustić) prevzame izsleditev ukradne slike in dokumenta, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti.

»Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.

V glavnih vlogah igrajo: Marko Mandić, Slobodan Čustić in Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Janez Hočevar ter Jaka Lah. V filmu igrajo tudi: Janez Škof, Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, avtor glasbe Borut Kržišnik, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc, snemalec zvoka Peter Žerovnik, dramaturg Blaž Lukan in direktor filma Matija Kozamernik.