Dve novi mednarodni nagradi za Slovenko

20. oktober 2010
Na 12. festivalu evropskega filma Cinessonne, ki je potekal med 8. in 20. oktobrom v Parizu je Nina Ivanšin prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. To je že tretja mednarodna nagrada, ki jo je Ivanišinova prejela za vlogo »Slovenke«.

Pred tem je bila proglašena za najboljšo igralko tudi na festivalih v španski Valenciji in francoskem Les Arcu. Na podelitvi nagrad v soboto, 23. oktobra pa je film prejel tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva. Ta nagrada festivala Cinessonne prinaša tudi 7.000 evrov podpore za distribucijo in ima za film še posebno težo, ker prihaja Slovenka  2. februarja 2011 v francoske kinodvorane. Distributer filma v Franciji je ugledni Epicenter Films, ki med drugimi distribuira tudi filme Manoela de Oliveire, Kusturice in Kaurismakija. Slovenka bo v Franciji distribuirana s petnajstimi prevedenimi kopijami.

Slovenka je bila do zdaj prikazana na več kot petdesetih mednarodnih filmskih festivalih, prav tako kot na festivalih pa je film uspešen tudi v mednarodni distribuciji. Film so že predvajali in izdali na DVD-ju v ZDA in Kanadi, ravno te dni pa se predvaja v kinodvoranah na Nizozemskem in v Srbiji. Jeseni in naslednje leto bojo film predvajali še v kinodvoranah po Franciji, Belgiji, Grčiji, Romuniji, Latviji, Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, Hrvaškem, v Španiji, Makedoniji in celo v Mehiki in na Tajvanu, v Avstraliji pa ga bojo predvajala TV mreža SBS .
Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu je Slovenko septembra uvrstila v izbor za najboljši evropski film leta 2010, nominiranci pa bojo znani novembra.

Več na:

http://www.epicentrefilms.com/