Ivanu Grobelniku za rojstni dan

14. oktober 2010
Jane Kavčič (1923-2007) je bil slovenski režiser, ki je znal iz žanra izvleči najboljše. Avtor Sreče na vrvici (1977), ki je slovenska otroška klasika, avtor kriminalne drame Minuta za umor (1962) in pa tudi režiser prve partizanske kriminalne drame Akcija (1960). V filmu nastopajo Leopold Bibič, Janez Albreht, Demeter Bitenc, Lojze Rozman in drugi.



Film mojstrsko snuje napetost in jo stopnjuje iz prizora v prizor:
je preboj iz okupiranega mesta, kjer je ujeta skupina partizanov, sploh mogoč?
Je napetost prevelika, da bi lahko partizani skovali skupni načrt?
So zaporniki zmožni pomagati? Jih je sploh mogoče osvoboditi?
Je njihov strah prevelik? Je v slogi res moč?

Zgodbo v filmu so navdihnili resnični dogodki, ki so se zgodili med 2.svetovno vojno v Celju.
V noči na 15. december leta 1944 se je skupina šestih partizanskih aktivistov, preoblečenih v nemške uniforme, prikradla mimo močnih nemških postojank v samo središče Celja in ob pomoči paznika Ivana Grada razorožila stražarsko posadko v zloglasnem zaporu Stari pisker in osvobodila 129 zapornikov.
Nemci so namreč osemdeset zapornikov tega dne nameravali odpeljati na streljanje v Maribor.
Brez enega samega strela se je skupina osvoboditeljev vrnila iz mesta, skupaj z njimi pa tudi večina osvobojenih zapornikov, ki so se v glavnem pridružili partizanom.
Osvoboditelji so bili Riko Presinger -Žarko, Jože Gaber -Brus, Ivan Grobelnik -Ivo, Martin Klančišar -Nande, Jože Zelinka- Očka in Dominik Lebič -Boris.

Ivan Grobelnik - Ivo, edini še živeči od te skupine, 17.oktobra 2010 praznuje svoj 90-ti rojstni dan.
Za njegov visoki jubilej bodo v nedeljo, 17.oktobra ob 17:00  v celjskem Kino Metropol predvajali film Akcija,ki ga je s svojim življenjem soustvaril tudi Ivan Grobelnik.

Dogodek sta omogočila Kino Metropol in Filmski sklad R Slovenije-js.