Film 9:06 je letošnji slovenski kandidat za oskarja

06. oktober 2010
Celovečerni film 9:06 režiserja in scenarista Igorja Šterka, ki je nastal v produkciji A.A.C Productions, Gustav Film (Ljubljana) in Mogador Film (Nemčija), je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku so se letos prijavili trije filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma 9:06  je bil uvrščen še film Slovenka Damjana Kozoleta. Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Cvetka Bevc (scenaristka), Miha Hočevar (režiser), Bojan Labovič (režiser), Rado Likon (direktor fotografije), Peter Povh (scenarist) , Maja Weiss (režiserka) in predsednik žirije Igor Koršič (profesor na AGRFT).
9:06 je lanskoletni zmagovalec Festivala slovenskega filma, ki je bil nagrajen z devetimi (9) vesnami: za najboljši film, režijo, scenarij, glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo, fotografijo, montažo, glasbo in zvok. Na filmskem festivalu v Lecce-ju je prejel nagrado za najboljšo fotografijo in posebno nagrado žirije, na festivalu v Aleksandriji pa nagrado za najboljšega režiserja.
Film je doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala v Montrealu, bil je prikazan na na pomembnih filmskih festivalih širom sveta: Montpellier, Tallin, Bermuda, Bruselj, Karlovi Vari, Pula, Raindance (London) itd.
Svetovni prodajni agent je Insomnia World Sales iz Pariza. Sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in ZDF Arte, razvoj filma pa je podprl program Media.
Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU.