Priznanje za igralko Ivo Krajnc

29. avgust 2010
Na ravnokar končanem niškem festivalu igralca je slovenska gledališka in filmska igralka Iva Krajnc prejela priznanje za tujega igralca za glavno žensko vlogo v filmu Besa.

Kranjčeva je v filmu Besa Srđana Karanovića odigrala lik učiteljice Lee. Njen filmski partner je Miki Manojlović, dobitnik nagrade car Konstantin na istem festivalu. Priznanje za tuja igralca v srbskem filmu sta prejela še Nikolina Jelisavac in Rade Šerbedžija.
Poleg Nebojše Glogovca, najboljšega igralca festivala, Manojlovića in Branke Katić, dobitnice nagrade carica Teodora, je nagrade in priznanja prejelo še nekaj igralcev. Priznanje za izjemno žensko vlogo je dobila Vladica Milosavljević za vlogo v "Flešbeku", v moški kategoriji je to priznanje dobil Bogdan Diklić za vlogo v filmu "70 i dva dana".
Za epizodno žensko vlogo so nagradili Miro Banjac (70 i dva dana). Najboljši epizodist je Aron Balaš, nagrada za debitantsko vlogo pa je pripadla Jeleni Trkulji, oba za nastop v filmu "Medeni mesec".
Slovenski koproducent filma Besa je Danijel Hočevar, ob njem je za zvok skrbel Julij Zornik, oblikovalka maska pa je Tina Šubic Dodočić.
Film je sofinanciral Filmski sklad R Slovenije-js.