Nagrajena Lovec oblakov in 1717 Kilometrov poletja 2009

20. avgust 2010
Kratki film Lovec oblakov režiserja Miha Knifica je sredi avgusta v Sydneyju premagal celotno konkurenco in postal najboljši film festivala NAFA Show-fest International.


Za nagrado, ki zmagovalcu prinese 5.500 avstralskih dolarjev (3.800 evrov) in vključuje nekatere produkcijske in postprodukcijske storitve, se je potegovalo še sedem avstralskih ter ameriških kratkih filmov.
Zgodba filma se odvija v letu 2147 v Mestu rdeče puščave. Nekoč poletno letovišče je zdaj le še propadajoč kraj, kamor pritava neznanec, v katerem vaški posebnež Leon prepozna Lovca oblakov. Enega tistih, ki so lovili hlad, potem pa obveljali za povzročitelje katastrofe, ki je opustošila svet. 137 let v prihodnost so se podali igralci Boris Cavazza, Sebastjan Cavazza, Emil Cerar, Katarina Čas, Grega Skočir in drugi.
Režiser namerava produkcijske storitve porabiti predvsem pri novem celovečercu Vztrajane/Persevaranse. Tega si zamišlja kot skupek zgodb, ki na prvi pogled govorijo o različnih ljudeh in situacijah, a jih hkrati povezuje skupna ujetost v okove skupnosti. Zgodbe se dogajajo na različnih koncih sveta, med ameriškimi vojaki v Vietnamu, med prostitutkami na italijanski obvoznici, na mladinskem tekmovanju v latinskoameriških plesih, na šolskem izletu v Benetke, eno izmed zgodb pa bodo posneli v Avstraliji z avstralskimi domorodci.
 
Od 31.julija do 8.avgusta pa je v Prizrenu (Kosovo) potekal Dokufest, ki je prikazal 156 filmov iz 34 držav, mednarodno selekcijo najboljših t.im. non fiction filmov. Jure Meden, ki je posnel polurni »cestni film« 1717 Kilometrov poletja 2009 si je z makedonsko režiserko Bilijano Garvanlievo in filmom Tobačno dekle delil nagrado za najboljše filmsko odkritje. Eksperimentalni film nam pokaže pot od Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore do Kosova.Film je posnetek poletja na super 8mm, ki sta ga snemala Jure Meden in Vlado Škafar, zvok, ki se natanko prilega sliki, pa je prispeval Paulo Raposo, mojster zvoka in medijski umetnik, ki živi v Lizboni.


Več na:

http://www.nafa.net.au/news/2010/8/19/show-fest-international-2010-best-film-winner-miha-knific-to.htm

http://www.dokufest.com/2010/