Slovenka med najboljšimi evropskimi filmi

17. avgust 2010
Izvršni odbor Evropske filmske akademije (EFA) je izbral filme, ki se bojo potegovali za Evropske filmske nagrade 2010, znane kot »evropski oskarji«. Med najboljše evropske filme, ki se bojo potegovali za nominacije, je izbrana tudi Slovenka režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja.


Slovenka je bila po premieri na sarajevskem festivalu prikazana že na več kot štiridesetih mednarodnih filmskih festivalih, tudi na tako prestižnih, kot sta festivala v Torontu in Rotterdamu. Film je prejel več mednarodnih nagrad, pravice za predvajanje pa je odkupilo 10 držav, med njimi tudi ZDA, Nemčija in Francija. Izbor med najboljše evropske filme leta 2010 je še eno pomembno priznanje za Slovenko, ki je doma razdelila strokovno javnost, v tujini, še zlasti v ZDA pa je navdušila kritike in občinstvo.

Moving Pictures Magazine je tako zapisal, da je Slovenka »nepozabna meditacija o kapitalizmu«, »ultimativna, fascinantna študija o razbitih sanjah« in »hipnotičen film, v katerem je režiser razvil nov, samosvoj pripovedni stil«; za Variety je glavna junakinja »ena najbolj hladnih in preračunljivih antijunakinj v zgodovini filma«, za Screen International pa je Slovenka »izredno inteligentna metafora o kapitalizmu«.
Slovenka je že drugi Kozoletov film, ki ga je Evropska filmska akademija uvrstila v izbor za najboljši evropski film. Leta 2003 so bili med najboljše filme izbrani Kozoletovi Rezervni deli.