Bljižnji filmski festivali v znamenju slovenskih koprodukcij in partnerstva

21. julij 2010
Začelo se je s 57.puljskim festivalom, najstarejšim filmskim festivalom na Hrvaškem, ki zadnja leta predstavlja tako nacionalni kot tudi mednarodni filmski program. Mednarodni program se je začel 10. julija in traja do 24.julija. V njem sodelujeta dva slovenska filma : kratki film Lovec oblakov režiserja Miha Knifica in 9:06, zadnji celovečerni film Igorja Šterka, ki je pred tem razveselil obiskovalce festivala v Karlovih Varih.

Vendar pa je slovenska prisotnost močno obeležila tudi nacionalni program (17.-14.julij), ki se predvaja v puljski Areni. Filmski ustvarjalci so del koprodukcijske zgodbe filma Naj ostane med nami režiserja Rajka Grlića, ki se je iz Karlovih Varov vrnil z nagrado za najboljšo režijo. Režiserka Hanna Slak pa je ustvarila eno izmed zgodb, ki sestavljajo omibus Neke druge zgodbe. V Pulju je seveda najbolj v ospredju hrvaška zgodba, ostale pa prihajajo iz Srbije, Bosne in Hercegovine, ter Makedonije.

Film o ženskah, ki se soočajo z materinstvom, je imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Taormini (Sicilija), po njem pa se je začela turneja po vseh festivalih bivše Jugoslavije. Po premieri v Taormini je v Hollywood Reporterju izšla recenzija v kateri je zgodba Hanne Slak opisana »kot najbolj umetniško dovršena postavitev«, ob tem pa recenzentka pohvali izdelanost scenografije in izvrstno igro.

V Pulju bodo predvajali tudi slovensko koprodukcijo Besa, režiserja Srdjana Karanovića, kjer v glavni vlogi nastopata Miki Manojlović in Iva Krajnc.

Že 23.julija pa filmska karavana drvi v Sarajevo, kjer se filmske zgodbe in dogodki vrtijo do 31.julija. Slovenski film se letos izjemoma predstav lja s svojimi koprodukcijami . Prva je svetovna premiera Circus Columbia Danisa Tanoviča, ki se je po nekajletnem premoru vrnil k bosanski temi , to pa je po vzoru na Nikogaršnjo zemljo (2001) snemal tudi v Sloveniji. Film otvarja letošnji mednarodni filmski festival v Sarajevu s kar dvema projekcijama, ki bosta potekali istočasno. Le kako ne bi, saj je Danis Tanović oskarjevec in najbolj znani sodobni bosanski režiser. V fokusu se bodo odvrtele Neke druge zgodbe, kjer bo tokrat najbolj v ospredju bosanske zgodba. V tekmovalnem dokumentarnem programu bodo prikazali film Mila išče Sendo, hrvaškega režiserja Roberta Tomića Zubra, pod film pa se podpisujejo Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Slovenija.

Filmski sklad je tudi letos partner sarajevskega festivala pri projektu Talent Campus, ki preko delavnic in predavanj v toku festivala, omogoča izobraževanje in ustvarjalno rast mladim filmskim ustvarjalcem iz cele regije. Iz Slovenije so bili izbrani: igralka Maruša Kink, režiserka Rosa Finc Anžlovar, scenaristka Kristina Ravnikar in producent Vlado Bulajić.

Letos v naši bližini poteka prava festivalska filmska mrzlica, saj se med sarajevskim festivalom začenja 12. Motovunski filmski festival, s katerim je letos Filmski sklad podpisal partnerski sporazum, s tem pa se Slovenija predstavlja kot gostujoča država. V glavnem programu bosta Slovenijo predstavila dva najnovejša filma: Slovenka režiserja Damjana Kozoleta in 9:06 Igorja Šterka. Film Slovenka bo v torek, 27.julija otvoril slovenski program, občinstvo pa bo pred projekcijo nagovorila Majda Širca, slovenska ministrica za kulturo, ki bo po projekciji filma gostiteljica manjšega sprejema, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu. Ob potujočih koprodukcijah Neke druge zgodbe in Besa, si bo motovunsko občinstvo lahko ogledalo še pet starejših slovenskih filmov, ki so po mnenju motovunskih selektorjev pomembno zaznamovali našo kinematografijo v zadnjih letih: V leru (1999) Janeza Burgerja, Kruh in mleko (2001) Jana Cvitkoviča, Rezervni deli (2003)Damjana Kozoleta, Zvenenje v glavi (2002) Andreja Košaka in Kratki stiki (2006) Janeza Lapajneta. Pred filmoma V Leru in Zvenenje v glavi se bodo odvrteli tudi kratki filmi, ki jih je Karpo Godina, član letošnje motovunske žirije, posnel v šestedesetih letih.

Od 27.-30.julija, ob 18.uri bodo v programu Novo iz Slovenije zavrteli slovenske kratke in dokumentarne filme, ki so nastali v zadnjih dveh letih. Prvi program nosi naslov O ljudeh, v njem pa bodo predstavljeni dokumentarni filmi Zadeta od lajfa Maje Senekovič, Nočni pogovori z Mojco Vlada Škafarja in Vlada Rudija Urana. Sledil bo program Posebni pogled, v katerih bosta prikazana kratka filma Kralj Matjaž Milana Urbajsa in Dotik Blaža Završnika (oba študenta AGRFT), ter dokumentarni film Šentilj Matjaža Ivanišina. V programu neverjetne zgodbe se bodo zvrstili kratki fiilmi Čikorija 'en kafe Dušana Kastelica, Lovec oblakov Miha Knifica , E-Pigs Petra Pašića in Vsakdan ni vsak dan Martina Turka,produkcijo AGRFT pa bosta predstavila Trst je naš Žiga Virca in Sestrična Kaje Tokuhisa. Zadnji program nosi naslov Stari in mladi, opisala pa ga bosta film Dan v Benetkah Roka Bička in dokumentarni film Otroci Vlada Škafarja.

Potem pa že prihaja beneški filmski festival.