Film 9:06 na festivalu v Karlovih Varih

05. julij 2010
Četrti celovečerni film Igorja Šterka »9:06« bodo predvajali v tekmovalnem programu vzhodno od zahoda (East of the West) na 45. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih.

Šterkov 9:06 bo na sporedu v sredo, 7. julija, v svoji kategoriji pa tekmuje  še z devetimi drugimi uglednimi avtorji, kot je romunski režiser Chirstian Puiu (Aurora, Smrt gospoda Lazarescuja), z letos najuspešnejšim filmov iz Srbije Ženska z zlomljenim nosom, Srdjana Koljevića. Festival je svoja vrata odprl v petek, 2. julija, zaključil pa se bo 10. julija.

Karlovarski festival se uvršča med najpomembenjše filmske festivale, takoj za velikimi tremi Cannes, Berlin in Benetke in je primerljiv s festivali v Locarnu, San Sebastianu in Rotterdamu. Slovenska kinematografija se je v tekmovalni program tega  festivala prvič uvrstila leta 1999 s filmom V leru Janeza Burgerja. To je potem leta 2005 uspelo tudi Igorju Šterku s filmom Uglaševanje , že prej pa je s svojim drugim filmom Ljubljana leta 2002 prvič gostoval v Karlovih Varih in sicer v sekciji neodvisnih filmov.

Film 9:06 je svojo svetovno premiero doživel na festivalu v Montrealu, zatem pa je gostoval še v Montpellierju, na festivalu evropskega filma v Lecce, kjer je prejel dve nagradi, v Los Angelesu in Singapuru. Nazadnje so ga predvajali na mednarodnem filmskem festivalu v Bruslju,  v tekmovalni sekciji Evropa žanrov.