Začelo se je snemanje celovečernega filma STANJE ŠOKA

23. junij 2010
Danes je na Urhu pri Ljubljani padla prva klapa novega celovečernega filma režiserja in scenarista Andreja Košaka z naslovom »Stanje Šoka«.

Film je satirična kritika družbe v tranziciji skozi oči človeka, ki se v svet odpravi po desetih letih vegetiranja v psihiatrični ustanovi. Filmska ekipa z glavnim producentom Danijelom Hočevarjem in močno mednarodno zasedbo ustvarjalcev bo do konca avgusta snemala na različnih lokacijah po Sloveniji. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo/Emotionfilm, koproducenti so Art Fest iz Bolgarije, Pro.ba iz BiH, Filmska kuća Baš Čelik iz Srbije in RTV Slovenija v sodelovanju s Filmskim studiem Viba Film. Film so sofinancirali filmski sklad Republike Slovenije ter javni skladi iz držav koproducentov, dobil pa je tudi podporo evropskega filmskega sklada Eurimages.

Stanje šoka je črna komedija o malem človeku, ki je imel velike sanje. Ko so se mu na praznik dela leta 1986 uresničile, je izgorel. Cena je bila deset let vegetiranja v psihiatrični ustanovi. Med tem časom je tragično razpadla nekdanja skupna država, socializem je odstopil prostor kapitalizmu, samoupravljanje je nadomestila demokracija, privatizacija je spremenila razmerje moči v družbi, žena pa je obupala in se odločila za poroko z njegovim najboljšim prijateljem. Peter se zbudi iz stanja šoka, pobegne iz psihiatrične ustanove in začne svoj donkihotovski pohod k sreči, ki jo je nekoč imel. Na tej poti ga čakajo številni zapleti...

»V filmu spremljamo poskus Petra Zmazka, da se ponovno postavi na noge v popolnoma transformirani družbi. Obenem nam kot človek, ki ga okolica smatra za neprištevnega, nastavi satirično ogledalo, s pomočjo katerega ugotavljamo resnico o družbi plehkosti, potrošništva in pohlepa,« je o filmu povedal režiser in scenarist Andrej Košak


Glavno vlogo igra Martin Marion, slovenski igralec in vsestranski umetnik, ki se je šolal in vrsto let ustvarjal v ZDA. Sodeloval je v številnih gledaliških produkcijah, najbolj znana pa je zagotovo Blue Man Group. Ob njem nastopata Urška Hlebec (Moj ata socialistični kulak, Morana, Operacija Cartier) in eden najuspešnejših srbskih igralcev Nikola Kojo (Mi nismo angeli, Rane, Lepe vasi lepo gorijo). Zasedbo dopolnjujejo uveljavljeni igralci iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Slovenije - Aleksandra Balmazović (Rdeči kamion sive barve, Rezervni deli), Emir Hadžihafizbegović (Karaula, Gori, Dobro uštimani mrtveci), Arna Šijaković (Gypsy Magic, Kako loš son), Vlado Novak (Petelinji zajtrk, Zvenenje v glavi), Robert Prebil (Pod njenim oknom, Veter v mreži), Iva Kranjc (Besa, Prehod), Marjana Brecelj (Pod njenim oknom, Delo osvobaja), Dario Varga (Petelinji zajtrk, Hit poletja), Primož Petkovšek (Slovenka, Rezervni deli), in Maj Kirm (prvič na filmu).

Za snemanje svojega novega celovečernega filma je režiser in scenarist zbral preizkušeno filmsko ekipo z močno mednarodno udeležbo. Sodelavca pri scenariju sta bila Miroslav Mandić (Slovenija) ter Srđan Koljević (Srbija). Direktor fotografije je Slobodan Trninić iz Hrvaške (Karavla, Čaruga), scenograf je Pepi Sekulich (Outsider, Zvenenje v glavi), kostumografinja Jelena Proković, oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić (No Man's Land, Savior, Lepe vasi lepo gorijo) oblikovalec zvoka je Igor Čamo iz BiH (Grbavica, Tea), skladatelj je Stefan Valdobrev iz Bolgarije, montažer Petar Marković iz Srbije (Cirkus Columbia, Rane, Lepe vasi lepo gorijo), direktor filma je Matija Kozamernik, pomočnik režiserja pa Boris Petković. Koproducenti filma so Stefan Kitanov iz Bolgarije, Jelena Mitrović iz Srbije in Amra Bakšić Čamo iz BiH.

Andrej Košak, občinstvu dobro znan po filmskih uspešnicah Outsider in Zvenenje v glavi, je
Idejo za film Stanje šoka dobil leta 2004 v Berlinu, ki je bil nekaj časa njegov drugi dom. V tem času se je spoznal z igralcem Martinom Marionom, s katerim sta uspešno sodelovala tudi pri realizaciji Košakovega kratkega filma Dot Com (2007). Scenarij za Stanje šoka (takrat pod delovnim naslovom Don't cry for me Europe) je bil leta 2004, kot najboljši med 200 prijavljenimi, izbran na mednarodno éQuinoxe screenwriters‘ delavnico. Naslednje leto je bil scenarij izbran za Cannes Film Festival Screenplay Market in Berlinale Co-production Market.
Njegov prvi celovečerni film Outsider (1997) je bil prikazan na več kot 20 mednarodnih filmskih festivalih, prejel vrsto nagrad in bil slovenski kandidat za Academy Award (Oscar) za tujejezični film v letu 1997. Outsider je bil najuspešnejši slovenski film v kino distribuciji v 80. in 90. letih 20. stoletja, saj je bilo prodanih okoli 95.000 vstopnic, nadpovprečno uspešen pa je bil tudi v nekaterih drugih državah bivše Jugoslavije. Košak je bil scenarist, režiser, montažer in producent celovečernega filma Zvenenje v glavi, ki so ga posneli kot prvo slovensko-hrvaško koprodukcijo. Film je sodeloval na mnogih mednarodnih festivalih v Evropi in ZDA ter je bil slovenski kandidat za Academy Award (Oscar) za tujejezični film v letu 2003. Andrej Košak trenutno živi v Ljubljani in poučuje na Akademiji za vizualno umetnost AVA (Academy of Visual Arts).