Rekordna udeležba slovenskih avtorjev na zagrebškem Animafestu

01. junij 2010
Na letošnjem svetovnem festivalu animiranih filmov Animafest, enem največjih evropskih festivalov animiranih filmov, ki bo od 1. do 6. junija že 20. potekal v Zagrebu, bodo predstavili presek svetovne produkcije najboljših animiranih filmov, ki so nastali v zadnjih dveh letih. V šestih festivalskih dneh bodo predstavili 450 filmov iz 40 držav. Festivala se bo udeležilo več kot 130 avtorjev iz celega sveta,med njimi bo kar 7 slovenskih avtorjev.

V glavnem tekmovalnem programu bo 39 filmov, med njimi tudi najboljši lanski evropski animirani film Please, say something irskega avtorja Davida O'Reillyja, ki je dobil nagrado "Cartoon d'Or". Omeniti velja tudi zmagovalni film lanskoletnega Sundancea I am so proud of you Dona Hertzfeldta, nove filme Priita in Olge Pärn Divers in the rain, Love & Theft Andreasa Hykadea, Lipsett Diaries Theodorea Usheva in z oskarjem nagrajeni film Logorama, ki ga podpisujejo Francois Alaux, Herve de Crecy et Ludovic Houplain.
Slovenska udeležba na letošnjem Animafestu je po številu izbranih filmov v uradni program rekordna. S tem se potrjuje tudi kvaliteta slovenskih avtorjev, ki sicer ustvarjajo v nezavidljivih produkcijskih pogojih. V tekmovalnem programu filmov za otroke se bo predstavil Kolja Saksida s filmom Mulc: Frača, v tekmovalnem programu namenskih filmov pa Špela Čadež z napovednikom za videmski Far East Film Festival ter Živa Moškrič z videospotom za skupino Katalena Ta aldowska (produkcija Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta!). Mednarodno zelo uspešen slovenski film Čikorja an' kafe Dušana Kastelica se je v zelo kvalitetnem naboru filmov prebil v Veliko panoramo, v Študentski panorami pa se predstavlja film Timona Lederja in Urbana Breznika Delo. V posebnem družinskem programu se bo predstavila tudi Palčica Borisa Dolenca.
Na iniciativo festivala Animateka je koalicija šestih vzhodnoevropskih festivalov ustanovila nagrado „East European Animation Award", ki bo prvič podeljena na Animafestu. Dobitnik te nagrade bo tekmoval tudi za evropsko nagrado "Cartoon d'Or", slovenski predstavnik pa je film Dušana Kastelica in Igorja Šinkovca Zid vzdihljajev.