Predstavitev slovenskih filmov v Cannesu

07. maj 2010
Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu se Slovenija predstavlja v sklopu jugovzhodno evropskih kinematografij

Od 12. do 23. maja bo v Cannesu potekal 63. mednarodni filmski festival, najpomembnejša izložba svetovnega filma. Ob filmskem festivalu bo že 51. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Filmski sklad predstavljal Slovenijo že sedmo leto zapored.

Predstavitve Filmskega sklada na najpomembnejšem filmskem sejmu so doživljale različne preobrazbe, zadnja pa je mogoče najbolj drzna doslej. Letos se bo slovenska kinematografija po nekaj samostojnih predstavitvah v paviljonu mednarodne vasi, tokrat predstavila v novem paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se bodo prvič pod skupno streho predstavile filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

Skupna predstavitev v Cannesu naj bi utrdila že obstoječe koprodukcijske povezave med temi državami, v prihodnosti pa naj bi utrdila distribucijo in prikazovanje financiranih filmov znotraj regije, saj trenutno marsikateri koprodukcijski film ne pride do gledalcev v kinodvoranah, pa tudi ne na video nosilce. Povezano tržišče pa bi po drugi strani olajšalo prikazovanje evropskih in drugih ne-hollywoodskih filmov, ki pogosto ne doživijo rednih distribucijskih projekcij, navkljub pridobljenim zlatim palmam ali medvedom.

Slovenski del novega paviljona bo stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu iskali partnerje za projekte v razvoju. V paviljonu lahko posamezniki organizirajo srečanja z mednarodnimi filmskimi profesionalci in predstavijo svojo dejavnost.

Statistika sejemskih projekcij v Cannesu nam poroča, da se število prikazanih filmov v letu 2009 ni povečalo, zato pa se je povečalo število svetovnih premier. Leta 2007 je bilo prikazanih 889 filmov, med katerimi je bilo 551 svetovnih premier, leta 2008 pa že 1004 (od tega 753 premier). V letu 2009 se je število prikazanih filmov ustavilo pri številu 910, od tega pa je bilo 763 premier.

Filmski sklad bo na sejmu prikazal dve svetovni premieri: Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja in produkcijske hiše Staragara ter koprodukcijski film Neke druge zgodbe, omnibus režiserk iz prostora bivše Jugoslavije, v katerem je slovenska zgodba Nebesa nastala v režiji Hanne Slak in v produkciji Studia Maj. Ostale režiserke omnimusa so Ana Maria Rossi (Srbija), Ivona Juka (Hrvaška), Ines Tanović (Bosna in Hercegovina) in Marija Džidževa (Makedonija).

Drugo sejemsko projekcijo pa bo imel film Osebna prtljaga režiserja Janeza Lapajneta v produkciji Triglav film, ki se je pred tem predstavil na berlinskem sejmu. Projekcija v Cannesu bo za vse filme pomenila izhodiščno točko za čimboljšo festivalsko uvrstitev na prihajajočih pomembnih festivalih.

Hanna Slak pa bo v Cannesu prisotna tudi z novim projektom, ki bo sodeloval v scenaristični delavnici Scripteast. Scenarij za celovečerni film Zažgano (Burned) je tretji celovečerni projekt scenaristke in režiserke Hanne Slak (Slepa pega 2002, Tea 2007). Scenarij se s še enajstimi projekti poteguje za nagrado Krzysztofa Kieslowskega, ki jo podeljuje Scripteast (The Krzysztof Kieslowski Scripteast Award for the Best Eastern and Central European Script).
Zažgano (Dom je tam, kjer je bilo srce) je zgodba o materi ločenki, ki se med zimskimi počitnicami na morju poskuša na novo zbližati s svojim odtujenim dvanajstletnim sinom po njegovem poskusu samomora. Njen prvotni namen se krha ob naraščajočem sumu, da je bil otrok vpleten v brutalen umor sošolke.

Films from Slovenia - Cannes 2010

Paviljon jugovzhodno evropske kinematografije

Priloge