Slovenska filmska popotovanja v marcu

22. marec 2010
V mesec marcu so slovenski celovečerni in kratki filmi večinoma gostje severno ameriških filmskih festivalov.

Začelo se je na mednarodnem festivalu v Miamiju (5.-14.marec), kjer so v tekmovalnem programu kratkih filmov prikazali To je zemlja, brat moj režiserja Jana Cvitkoviča. V Evropi so film istočasno prikazali na mednarodnem festivalu v Sofiji (5.-25.marec). Na sofijskem festivalu je bil predstavljen tudi celovečerni film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta, ki ga bodo 25. marca prikazali na mednarodnem festivalu v Clevelandu (18.-28.marec). Druga projekcija filma, ki bo 27.marca je bila razprodana že pred desetimi dnevi.V Clevelandu je ameriško premiero imel tudi kratki film E-Pigs režiserja Patra Pašića, ki je na zadnjem festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke. Film bo po Clevelandu odpotoval v Nashville, Seattle, v Evropi pa bo predstavljen v Cannesu, v programu Short Film Corner, kjer se je lansko leto predstavil film Čikorja 'an kafe Dušana Kastelica, lanskoletnega festivalskega rekorderja, ki pa tudi v letu 2010 še ni omagal. Ravnokar so ga predvajali na mednarodnem festivalu v Aubagne (Francija), 15.-20.marec in na Go Short 2010 (17.-21.marec) v Nijmegenu na Nizozemskem.

Film 9:06, ki je na festivalu slovenskega filma prejel kar 8 priznanj, je gost mednarodnega festivala na Bermudih (19.-25. marec). Filmu so organizatorji namenili posebno mesto, saj je otvoril festival. Na projekcijo so povabili tudi režiserja Igorja Šterka. 9. marca so četrti celovečerni film Igorja Šterka "9:06" predvajali tudi  v zagrebškem kinu Tuškanac v okviru Dnevov frankofonije na Hrvaškem. Film se bo aprila odpravil v Singapur in v Lecce (Italija).

Na 13. festivalu filmov iz evropske unije (5.marec- 1.april) v Chicagu pa bodo predstavili film Pokrajina št.2 režiserja Vinka Möderndorferja. Na začetku marca pa so film prikazali tudi v češkem Brnu, na mednarodnem festivalu Cinema Mundi(25.februar-3.marec).