Premiera filma Rajka Grlića Naj ostane med nami

08. marec 2010
Z današnjim dnem prihaja na slovenska platna nov filma Rajka Grlića z naslovom Naj ostane med nami. Film je nastal v koprodukciji Hrvaške, Srbije in Slovenije, s finančno podporo Filmskega sklada RS.

Premiera filma bo skoraj istočasno v vseh koprodukcijskih državah; poleg današnje slovenske premiere bo film premierno prikazan 10.3.2010 v Splitu ter 11.3.2010 v Zagrebu in Beogradu.

Naj ostane med nami je sodobna zgodba o erotičnih strasteh, ki se skrivajo pod dolgočasnim, mirnim površjem vsakodnevnega mestnega življenja. Opisuje dogodke v premožnejših družinah, ki večinoma ostajajo skriti, a povzročajo bolečino. Film govori o dveh bratih iz Zagreba, ženah, ljubimkah ter otrocih, ki ne poznajo svojih pravih očetov. Dvojna življenja in večplastna razmerja se prepletajo v grenko-sladko zgodbo o srditem iskanju ljubezni in sreče, o strasti, ki ne usahne, ter o usodnih posledicah, do katerih pride, četudi zgolj po naključju, ko se nekdo znajde v tuji postelji.

Režiser se je v svojem filmu vrnil v čas, ko je pričel pripovedovati filmske zgodbe: na zagrebške ulice, postelje in stanovanja. V zvezi z razlogi za nastanek filma je povedal, da ga impresionira ogromen vložek energije in domišljije, ki ga nekateri ljudje namenijo dvojnemu življenju, ki pogosto postane uporniški in ustvarjalni višek njihovega življenja. Po mnenju sociologov je danes razburljivost upora, mamljivost kršenja pravil in nevarnost tavanja v neznano zamenjala pustolovščina, imenovana prešuštvo. Ta je pogosto edini način upora proti predvidljivosti življenja.

Glavne vloge v filmu so odigrali Miki Manojlovič, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinkovič, Nataša Dorčić in tudi Nina Ivanišin, ki smo jo pred kratkim gledali v vlogi Slovenke, za katero je prejela več nagrad.