Prva delavnica Eurodoc 2010 v Bohinjski Bistrici

25. februar 2010
Od 28.februarja do 7. marca bo v Bohinjski Bistrici potekala prva delavnica Eurodoca 2010.

Eurodoc je v desetih letih sprejel več kot 520 profesionalcev iz 42 držav, tako udeležencev kot ekspertov, ki vodijo posamezne delavnice. Nastalo je 130 filmov, trenutno jih je 30 v produkciji. Druga delavnica v tem letu bo junija potekala v Timisoari (Romunija), tretja pa jeseni v Franciji.

Za vse tri delavnice v letu 2010 je bilo izbranih 27 udeležencev iz osemnajstih držav, zaradi podpore programa MEDIA International, pa 5 udeležencev prihaja izven Evrope. Med izbranimi udeleženci in njihovimi projekti, je tudi producentska hiša iz Slovenije¬ Petra Pan Film Production in njena predstavnica Vida Breze. Prva delavnica v Bohinju bo namenjena razvoju projekta, naslednja bo obravnavala njegovo financiranje in pakiranje, zadnja pa bo namenjena končnim porabnikom dokumentarnih izdelkov: televizijskim urednikom.

Delavnica je sestavljena iz intenzivnih skupinskih in individualnih srečanj s strokovnjaki,
Angleško govorečo skupino vodi nemški producent Heino Deckert, francosko govorečo pa producent iz Francije Jacques Bidou. Delavnice se bodo udeležili še trije strokovnjaki:
Michel Gyory, specialist za avtorsko pravo na filmskem področju, ter producent Carl Ludwig Rettinger in producent/distributer Pierre Olivier Bardet.

V letih 2009-2011 je Eurodoc vzpostavil partnerstvo z regionalnim filmskim skladom iz Furlanije-Julijske krajina, hrvaškim Audiovizualnim centrom in slovenskim Filmskim skladom. To sodelovanje omogoča izvedbo transregionalnih delavnic za producente iz Slovenije, Hrvaške in Furlanije-Julijske krajine. Druga transregionalna delavnica poteka ravno v Bohinjski Bistrici, njeno izvedbo pa je omogočila finančna podpora Filmskega sklada R Slovenije, ob sodelovanju Media Desk Slovenije. V to delavnico se je uvrstilo 9 projektov, med njimi so trije iz Slovenije, ki so jih prijavili producenti proBakster, Staragara in Svarog.
Transregionalno delavnico bo vodila bolgarska producentka Martička Božilova, ki ima v svoje opusu nekaj odmevnih dokumentarnih filmov. Z režiserjem Borisom Despodovom sta leta 2008 posnela film 8.koridor, zgodbo o veleprojektu Evropske unije, ki je leta 1997 z veliko fanfarami napovedala gradnjo 8. koridorja, a nato storila le malo. Ogromni cestni projekt naj bi povezoval Črno in Jadransko morje ter s tem prvič Bolgare, Makedonce in Albance. V desetih letih se ni veliko zgodilo in prebivalci ob predlagani cesti niso prepričani, kaj si naj mislijo o njej - in ne nazadnje, kdo je pravzaprav sploh rekel, da si želijo biti povezani?

Bolgarski dokumentarec bo eden izmed treh filmov, ki bodo prikazani na delavnici in bodo služili za učne primere. Drugi bo letošnji oskarjev nominiranec za kategorijo kratkih dokumentarnih filmov - Zajec po berlinsko (Rabbit à la Berlin), poljsko-nemšla koprodukcija v režiji Barteka Konopke in v produkciji Heina Deckerta, vodje angleško govoreče skupine. To je prvič predstavljena zgodba o divjih zajcih, ki so živeli ob berlinskem zidu. Mrtva cona je bila 28 let njihov najbolj varen dom. Veliko trave, nobenih roparic, straže, ki so jih varovali pred človekom. Bilo so zaprti, a vendar srečni.

Obe filmski zgodbi veliko povesta o tem, kaj je bistvo Eurodocovih delavnic: pogled v resničnost, ki odkriva še neraziskane in hkrati presenetljive svetove. Dokumentarni filmi, ki nas nikoli ne pustijo ravnodušne.

Zanimivim dokumenternim izletom v teorijo in prakso bomo tokrat lahko prvič prisostvovali tudi v Sloveniji, v idiličnem okolju nedaleč stran od Bohinjskega jezera.