Slovenski film na Berlinalu

09. februar 2010
Filmski sklad bo v Berlinu tudi letos imel sejemski prostor v stavbi Martin-Gropius-Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Obenem Filmski sklad nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo prisotni v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavnice Filmskega sklada so v Berlinu prisotne od 11.-19.februarja.

Filmski sklad R Slovenije in s tem tudi slovenski film se bo že petič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi, Slovaki in Poljaki pod skupno znamko CEC -Central European Cinema.
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: sejemska premiera filma Osebna prtljaga režiserja Janeza Lapajneta, ter po Cannesu še berlinska predstavitev filmov 9:06 režiserja Igorja Šterka, za katerega skrbi francoski prodajni agent Insomnia World Sales in Slovenka Damjana Kozoleta, ki je v katalogu nemškega prodajnega agenent M-Appeal. Za film Osebna prtljaga berlinska projekcija pomeni iskanje najboljše festivalske predstavitve po Berlinu, za filma 9:06 in Slovenka pa predstavlja predvsem iskanje poti v evropsko in svetovno distribucijo.
Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že osmo leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos sta se na Talent Campus uvrstila dva mlada slovenska talenta: scenarist in režiser Boris Dolenc, ki je na zadnjem festivalu slovenskega filma za film Palčica prejel vesno za najboljši animirani film, ter režiserka in montažerka Rahela Jagrič.
Scripteast je scenaristična razvojna delavnica za pisce iz srednje in vzhodne Evrope, ki izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer izberejo in nagradijo najboljši projekt. Med dvanajstimi scenaristi je tudi slovenska scenaristka in režiserka Hanna Slak s projektom Čoln za Karlo.