Festivalski filmski izzivi v januarju od Trsta do Indije

17. januar 2010
-

 21. januarja se bo v Trstu začel že 21. filmski festival, ki je najpomembnejši pregled filmske produkcije iz srednje, južne in vzhodne Evrope v Italiji. Tudi letos bo slovenski film zastopan v različnih programih festivala.

V tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov bodo prikazali film Slovenka Damjana Kozoleta, ki bo na sporedu 26. januarja. Kot predfilm bodo istega večara prikazali film Robutanje koruze Martina Turka, ki je uvrščen v tekmovalni program kratkih filmov. V programu, ki se navezuje na obmejne teme in tekmuje za nagrado občinstva, bodo prikazali kar tri slovenske filme: Trenutek reke Anje Medved in Nade Velušček 24.januarja, istega dne bo na sporedu tudi kratki film To je zemlja, brat moj Jana Cvitkoviča, ter Šentilj-Spielfeld - mejni prehod, ki ga ni več Matjaža Ivanišina, v torek 26.januarja.

V torek 26.januarja in v sredo, 27.januarja bo potekalo tudi srečanje filmskih profesionalcev iz Friuli-Julijske krajine, Slovenije in Hrvaške s filmsko delegacijo iz španske Katalonije. Srečanje organizira Filmski sklad Friuli-Julijske krajine, v sodelovanju s tržaškim festivalom. Svoje poglede na filmsko produkcijo bodo predstavili producenti, distributerji, televizijski uredniki in predstavniki skladov.

Med 21.in 28.januarjem pa v Švici poteja 45.Solothutn Film festival. Festival predstavlja najnovejšo filmsko produkcijo, na ogled pa povabi tudi dela iz t.im. Alpskih dežel. Program filmov iz Francije, Italije in Avstrije bo zaključil ravno slovenski film-esej Otroci Vlada Škafarja, ki se je pred tem uspešno predstavil v Rotterdamu, Sarajevu, Melbournu.

Med 27.januarjem in 7.februarjem pa poteka eden izmed pomembnejših svetovnih festivalov: mednarodni filmski festival v Rotterdamu. V programu najboljših del zadnjega leta bodo prikazali tudi slovenski film Slovenka, ki bo na sporedu 31. januarja zvečer. V torek, 2. februarja pa bo slovenski veleposlanik v Den Haagu. Gospod Leon Marc, priredil sprejem v čast režiserju Damjanu Kozoletu. Pomemben del festivala je tudi njegov koprodukcijski filmski sejem Cinemart. Med prijavljenimi projekti, ki jih je nekaj sto, je izbrana le peščica. Letos je med izbranimi tudi slovenski projekt Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka in producentke Ide Weiss. Projekt je bil že izbran v Cinefondation, ki je izobraževalni del festivala v Cannesu. Projekt Naharni me z besedami ima že sedaj velik mednarodni potencial, potrebuje le še zagotovljeno domačo podporo za realizacijo.

Slovenski filmi se v mesecu januarju prikazujejo na različnih koncih sveta in s tem še enkrat dokazujejo, da so za širjenje vedenja in znanja o Sloveniji in njeni kulturi zelo priročna snov.

Ameriško festivalsko občinstvo si je na 21. Palm Springs International Film Festivalu (7. do 18.januar) ogledalo kar dva slovenska filma: Pokrajino št.2 Vinka Möderndorferja. In Slovenko Damjana Kozoleta. Posebnost festivala v kalifornijskem Palm Springsu je, da v tekmovalnem programu "Awards Buzz: Best Foreign Language Film" prikaže največji izbor filmov, ki kandidirajo za tujejezičnega oskarja. Od letošnjih 65 kandidatov jih je v ta program izbranih 41, med katerimi je tudi slovenski predstavnik Pokrajina Št.2. Film Slovenka pa so izbrali za sekcijo svetovni film, v katero so uvrstili najzanimivejša dela iz najnovejše ne-ameriške filmske produkcije. Uvrstitev je za Slovenko zelo pomembna, saj je bil film le malo pred tem odkupljen za ameriško distribucijo.

Na ameriški celini se bo med 22. in 31.januarjem odvrtel tudi animirani film Čikorija'an kafe, ki je tokrat uvrščen na otroški filmski festival v Seattlu. Pokazali ga bodo v programu najbolj inovativnih animacij.

Pokrajina št. 2 pa od konca lanskega leta gostuje v Indiji, saj se je po festivalih v Kalkuti in Chennaiu, predstavila tudi na mednarodnem festivalu v mestu Pune (7.-14.1) Na tem festivalu so s sodelovanjem slovenskega veleposlaništva v Indiji in Filmskega sklada pripravili tudi manjšo predstavitev slovenskega filma, na kateri so predvajali filme Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Instalacija ljubezni Maje Weiss in Slepa pega Hanne Slak.