Nova mednarodna nagrada Nini Ivanišin za vlogo v filmu Slovenka

14. december 2009
Med 5. in 12. decembrom je v savojskih Aplah v Franciji potekal 1. festival evropskega filma. V tekmovalnem programu »evropskega« Sundancea, kot so novinarji poimenovali ta festival je bilo prikazanih 12 celovečernih filmov, ki jih je izbral Frederic Boyer, ki je sicer tudi selektor Quinzaine des Realisateurs (14 dni režiserjev), prestižne sekcije filmskega festivala v Cannesu. Med filmi, ki so tekmovali za Grand Prix festivala, Stekleno puščico (Crystal Arrow) je bil tudi celovečerni film »Slovenka«, režiserja Damjana Kozoleta, ki se je festivala tudi udeležil.

 

V soboto, 12.decembra je 5-članska mednarodna žirija, ki ji je predsedoval madžarski režiser Istvan Szabo podelila 4 nagrade, poleg Grand Prixa in posebne nagrade žirije sta bili to še nagradi za najboljšo igralko in igralca. Nagrado za najboljšo igralko je prejela Nina Ivanišin za vlogo v »Slovenki«. To je že druga mednarodna nagrada za Nino Ivanišin, oktobra je že prejela nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu v Valenciji. Grand Prix festivala je prejel britanski film London Nights režiserja Alexisa Dos Santosa, posebno nagrado pa Honeymoons režiserja Gorana Paskaljevića.
Celovečerni »Slovenka« nadaljuje svojo uspešno mednarodno festivalsko turnejo. Od svetovne premiere na Sarajevo Film Festivalu je bil prikazan na že 16 mednarodnih filmskih festivalih najvišjega ranga (poleg Sarajeva, še Toronto, Pusan, Montreal, Raindance London, Valencia, Varšava, Sao Paulo...), v januarju pa bo prikazan na kar 5 mednarodnih filmski festivalih, med katerimi bo najbolj prestižen zagotovo festival v Rotterdamu.

Več o festivalu na

http://www.lesarcs-filmfest.com/index_eng.html