Prva klapa filma Piran - Pirano

27. november 2009
Režiser Goran Vojnović bo začel snemati celovečerni igrani film Piran - Pirano po lastnem scenariju. Prva klapa bo padla v ponedeljek, 30. novembra 2009, v filmskem studiu Viba film. Za film je Vojnović napisal tudi scenarij.

 

Film Piran - Pirano nastaja v produkciji Arsmedie, s finančnimi sredstvi Filmskega sklada RS in tehničnimi uslugami FS Viba film, v koprodukciji z Jadran filmom Zagreb in RTV Slovenijo, ter v sodelovanju z občino Piran.


Direktor fotografije bo Radovan Čok, glasba je delo Tamare Obrovac, kot scenografka bo sodelovala Urša Loboda, kot kostumografka Zvonka Makuc, oblikovalka maske Mirjam Kavčič. Montažo so zaupali Janezu Briclju, snemalec zvoka bo Jože Trtnik, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik in direktor filma Frenk Celarc. Producent Vojnovićevega celovečernega filmskega prvenca je Franci Zajc.


V mednarodni igralski ekipi so naslednja imena: Mustafa Nadarević, Boris Cavazza, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francesco Borchi, Peter Musevski, Nataša Tič Raljan, Janko Petrovec, Daniel Veznaver, Laura Podogoršek, Marko Sosič, Jožica Avbelj, Gregor Zorc, Matej Puc, Aleksandar Rajaković Sale, Miha Nemec, Miranda Caharija, Maja Gal Štromar, Urška Bradaškja, Marijana Brecelj, Matevž Biber, Kristijan Guček, Primož Forte, Predrag Mitrović, Valter Dragan, Dušan Jovanović, Slobodan Maksimović, Gojmir Lešnjak Gojc, Gregor Baković in drugi.


Piran - Pirano je film o prepletu treh nenavadnih življenjskih usod. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak na svoj način, njene žrtve. Pol stoletja kasneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.


Leta 1980 v Ljubljani rojeni Goran Vojnović je diplomant ljubljanske AGRFT, smer filmska in televizijska režija. V času študija je režiral dva uspešna kratka filma (Fužine zakon in Sezona 90/91), ki sta si oba prislužila mednarodni nagradi, prikazana pa sta bila na številnih mednarodnih festivalih.Leta 2006 je v produkciji Arsmedie režiral kratki film Moj sin, seksualni manijak. Leta 2008 je v produkciji TV Slovenija posnel kratki igrani film Kitajci prihajajo in zanj letos na Festivalu slovenskega filma osvojil posebno priznanje žirije.