Nove filmske nagrade v novembru

18. november 2009
Na 14. mednarodnem teheranskem festivalu kratkega filma, ki je potekal od 11.do 16.novembra, je nagrado strokovne žirije za najboljši film v kategoriji iskanje resnice prejel slovenski film Vsakdan ni vsak dan režiserja Martina Turka. Nagrado si slovenski film deli s finskim filmom Sence, režiserke Hanne Bergholm.

Film Maje Weiss in Toma Križnarja Dar Fur -Vojna za vodo je na mednarodnem filmskem festivalu dokumentarnega okoljevarstvenega filma ECOZINE, ki je potekal med 6. in 15. novembrom v Zaragozi prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.


Svojo odločitev je  žirija pojasnila z besedami, da gre za "film z močnim sporočilom, katerega cilj ni, da bi na festivalih pobiral nagrade, ampak želi svet seznaniti z tabuji. Enako velja za režijo in fotografijo filma."


Nagrado je prevzel Tomo Križnar, ki je v zahvalnem govoru med drugim dejal, da bolj verjame v dokumentarni film kot pa v boga.
Na festivalu Levante, ki se je odvijal od 7.do14. novembra v Bariju, je nagrado za najboljši film prejel slovenski animirani film Čikorija 'en kafe režiserja Dušana Kastelica. To je tretja nagrada za Kastelicev film v mesecu novembru in petnajsta nagrada v skupnem seštevku