Dve nagradi Čikoriji 'en kafe, prva nagrada za film Prehod

11. november 2009
Med 10. in 15.novembrom poteka 19.Cottbus Film Festival, ki predstavlja enega najpomembnejših festivalov srednje in vzhodno evropskega filma. V tekmovalnem programu kratkih filmov prikazujejo devet mednarodnih ali nemških premier od Baltika do Slovenije, ki jo zastopa Lovec oblakov Miha Knifica, portoroški zmagovalec za kratki film in najboljšo scenografijo.

 

Tekmovalne kratke filme predstavljajo v programu z naslovom Dolga noč kratkih filmov, ki vsako leto privabi veliko število gledalcev.
V tekmovalnem programu ljubljanskega filmskega festivala, ki poteka do 22.novembra, te dni prikazujejo kratki film Robutanje koruze Martina Turka. Iz Ljubljane bo film odpotoval na Slovaško, kjer se 27.novembra začenja mednarodni festival v Bratislavi.
Animirani film Čikorija'en kafe Dušana Kastelica, lanskoletni portoroški prejemnik vesne za najboljši animirani film, pa se je že predvajal na približno šestdesetih filmskih festivalih in prejel 14 nagrad! Novembra je trinajsto nagrado je prejel na festivalu v Texasu, štirinajsto ali drugo nagrado med najboljšimi filmi festivala pa v Los Angelesu, na festivalu z imenom Animazing Spotlight.
Celovečerna filma 9:06 režiserja Igorja Šterka in Slovenka režiserja Damjana Kozoleta, ki se trenutno predvajata v domačih kinodvoranah, potujeta tudi po svetu. Film Slovenka nadaljuje svojo intenzivno festivalsko pot, ki se je začela s premiero avgusta v Sarajevu in je v novembru na sporedu na treh kontinentih, saj se predvaja na festivalih v Kairu, Leedsu, Solunu in Kijevu, ter v brazilskem Sao Paulu.


9:06 je trenutno na festivalu v španski Sevilli (6.-14.november), kjer ga predvajajo v programu Canal ARTE, v izboru štirih igranih filmov iz Evrope. Iz Seville bo film odpotoval na sever Evrope, v Tallin, glavno mesto Estonije, kjer med 27. novembrom in 6. decembrom poteka festival »črnih noči«.


Naš letošnji kandidat za oskarja Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja prikazujejo na festivalu evropskega filma, ki ga vsako leto organizira American Film Institute v Washingtonu (5.-24.november). Na drugem koncu sveta, v indijski Kalkuti pa Pokrajino št. 2 prikazujejo na festivalu, ki poteka med 10. in 17.novembrom. Med 5.in 22.novembrom pa bodo Pokrajino št.2 pokazali tudi na prireditvi Scanorama, ki poteka v Vilniusu, letošnji evropski prestolnici kulture in še dveh litovskih mestih.


Svojo posebno festivalsko pot si utira tudi dokumentarni film Darfur-vojna za vodo režiserjev Toma Križnarja in Maje Weiss, ki novembra gostuje na dveh festivalih:
Amakula Kampala v Ugandi in Zaragoza v Španiji.

Svojo prvo mednarodno nagrado pa je prejel tudi film Prehod režiserja Borisa Palčiča, ki so mu 5.novembra  na 4. Mednarodnem festivalu v Cipru podelili nagrado za najboljšo scenografijo in kostume. Kostume je v filmu oblikovala Bjanka Adžić Ursulov, scenografijo pa Urša Loboda.