Kar trije slovenski filmi v kinematografih, prihaja še četrti

23. oktober 2009
V francoskem Montpellierju se danes začenja 31. festival mediteranskega filma, ki bo trajal do 1.novembra. V tekmovalnem programu celovečernih filmov bodo prikazali 12 naslovov, med njimi tudi portoroškega zmagaovalca 9:06 Igorja Šterka. Film bo na sporedu 27. oktobra in 30. novembra.

Režiser Igor Šterk se prve projekcije v Montpellierju žal ne bo mogel udeležiti, saj se bo v sredo, 28.oktobra, s projekcijo v ljubljanskem kinu Vič, začela slovenska distribucija filma 9.06.
Zagotovo pa se bo udeležil druge projekcije filma v Montpellierju, saj je prisotnost avtorjev filmov v tekmovalnem sporedu zaželjena in skoraj obvezna. Med Šterkovimi konkurenti v Montpellerju je grški film Kynodontas režiserja Yorgosa Lanthimos, ki je bil premierno prikazan v Cannesu, na zadnjem festivalu v Sarajevu pa je prejel več nagarad in tekmoval z drugim slovenskim filmom -Slovenko, režiserja Damjana Kozoleta.
Igor Šterk je reden gost festivala v Montpellierju, saj je tam predstavil že svoj prvi film Ekspres, ekspres (1997) in zanj prejel glavno nagrado. Leta 2005 so ravno tako v tekmovalnem programu predstavili film Uglaševanje, leta 2008 pa še kratki film Every Breath You Take.
V tekmovalnem programu kratkih filmov pa bodo predstavili film Nebo nad blokom, ki ga je posnel Žiga Virc, študent ljubljanske AGRFT.
16. oktobra se je začel festival mediteranskega filma v španski Valenciji, kamor se je v tekmovalni program dvanajstih filmov uvrstil film Slovenka ( v španščini La chica Eslovena). Leta 2006 je žirija v Valenciji Kozoletovemu filmu Delo osvobaja podelila dve nagradi: Grand Prix in Nagrado za najboljšega režiserja. Festival se bo zaključil 24.oktobra, udeležil pa se ga je tudi Damjan Kozole.
Do konca oktobra pa bo film prikazan še na dveh filmskih festivalih: v brazilskem Sao Paulu in ukrajinskem Kijevu.
Film Slovenka si trenutno lahko ogledajo tudi slovenski gledalci. Tudi ta teden je film na drugem mestu po številu gledalcev, saj jih je v treh rednih nabral že 12.450.
V Kinodvoru se je bila 21.oktobra premiera slovenskega filma Nikoli nisva šla v Benetke, prvenec režiserja Blaža Kutina. Film je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu lanskoletnega sarajevskega filmskega festivala, v tekmovalni program pa ga je uvrstil tudi znani italijanski filmski režiser Nanni Moretti, ki je leta 2008 vodil mednarodni filmski festival v Torinu. Film bo na sporedu Kinodvora do 28.oktobra, potem pa bodo projekcije filma še v Izoli in Celju. Spremlja ga predfilm Vsakdan ni vsak dan režiserja Martina Turka, ki je bil lansko leto premierno prikazan v Cannesu, trenutno pa ga prikazujejo v tekmovalnem programu 7.Zagreb Film Festivala.
Svojo »buteljčno« predstavitev nadaljuje tudi Osebna prtljaga Janeza Lapajneta, ki je do sedaj imel v Slovenski kinoteki dve projekciji za občinstvo, na sporedu pa je vsak četrtek. Od decembra bo film na sporedu tudi v drugih kinematografih po Sloveniji
V lanskem letu je dokumentarni film Darfur režiserjev Toma Križnarja in Maje Weiss je v Sloveniji dosegel več kot 9400 gledalcev. Med 15.in 24.oktobrom pa ga gledajo tudi v tekmovalnem programu mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Mexico Cityju.