Film Pokrajina Št.2 slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja

09. september 2009
Celovečerni film Pokrajina Št.2 režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku so se letos prijavili štirje filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma Pokrajina Št.2 so bili uvrščeni še naslednji filmi: Za vedno Damjana Kozoleta (Vertigo/Emotion film), Lajf Vita Tauferja (VPK), Prehod Borisa Palčiča (Aatalanta).

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Ana Lasić (scenaristka), Ida Weiss (producentka), Primož Bezjak (igralec), Tatjana Birgmajer (kostumografinja), Gorazd Trušnovec (filmski kritik), Janez Bricelj (montažer) in predsednik žirije Bojan Kastelic (direktor fotografije).
Pokrajina Št.2 je lanskoletni zmagovalec Festivala slovenskega filma, ki je bil nagrajen s šestimi vesnami: za najboljši film, režijo, stransko žensko vlogo, fotografijo, scenografijo in glasbo. Na Brooklynskem festivalu v New Yorku je prejel nagrado za najboljši scenarij.
Film je svetovno premiero doživel na lanskoletnem Beneškem filmskem festivalu. Predstavljen je bil na mednarodnih filmskih festivalih: Vašava, Istanbul, Santa Barbara, Adelaide, FEST, Miami, Mamers en Mars, Philadelphia, Copenhagen, Eurocine 27, Brooklyn, Pula, itd.
Ameriški distributer je Vanguard. Film je nastal v produkciji Forum Ljubljana in v koprodukciji srbskega Delirium films, RTV Slovenija in VPK; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije.
Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU.