Odlične kritike za film Slovenka

28. avgust 2009
Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta je na premieri na 15. sarajevskem filmskem festivalu navdušil občinstvo in strokovno javnost. Prve kritike so odlične, vse pa izpostavljajo tudi izjemno igro debitantke Nine Ivanišin, ki igra študentko, ki se pod šifro "Slovenka" skrivaj prostituira.

 

Sarajevsko Oslobođenje v obsežni recenziji piše, da gre za »odličen film z odlično igralko«; Dnevni Avaz piše, da »je Slovenka navdušila Sarajevo«; zagrebški Jutarnji list je film uvrstil med najboljše filme sarajevskega festivala; Screen International, eden najpomembnejših filmskih časopisov na svetu je zapisal, da "je Slovenka inteligentna metafora za sumljive vrednote kapitalzma, ki se širijo po novi Evropi« ter hvali igro »ledeno hladne Nine Ivanišin, ki se popolno zlije z vlogo«, filmu pa napoveduje uspeh tako na festivalih, kot pri občinstvu, saj je »dovolj spoliran in oster hkrati«.
Tudi ameriški Variety je navdušen na glavno igralko, saj zapiše, da »je Nina Ivanišin naredila izjemen debut« in da »je ena najbolj hladnih in preračunljivih antiherojk, ki so s svojo milino obsijale filmsko platno« in nadaljuje, da »s svojo pojavo deluje kot Sneguljčica, ki kljub nemorali v vsakem prizoru svoj lik prikaže kot human, če ne celo simpatičen«, filmu pa napoveduje, da bi moral imeti dobro svetovno distribucijo.
Svetovne pravice za film je prevzelo berlinski prodajni agent  M-Appeal. V Sloveniji bo za film skrbela distribucijska hiša Cinemania Group. Slovenka prihaja v domače kinodvorane 1. oktobra, potem pa jo čaka še cela serija svetovnih filmskih festivalov.

Več o filmu :

www.slovenka.si

POVEZAVE

SCREEN INTERNATIONAL:http://www.screendaily.com/reviews/europe/features/slovenian-girl-slovenka/5004795.article

VARIETY: http://www.variety.com/review/VE1117940899.html?categoryid=31&cs=1

DNEVNI AVAZ:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/slovenka-i-ljudi-na-mostu-odusevili-festivalsku-publiku